U rezervoarima banjalučke Toplane 250 tona mazuta

Objavljeno: 14. 9. 2016 u 20:17h

U gradsku “Toplanu” juče je stiglo deset cisterni koje su isporučile 250 tona mazuta. Radi se o prvim količinama ovog energenta potrebnih za predstojeću grijnu sezonu.

Potvrdio je to direktor Mićo Milovanović i dodao da je teško procijeniti koliko će biti potrebno mazuta za ovu grijnu sezonu.

“Potrošnja mazuta zavisiće od spoljnih temperatura, tako da ćemo ovaj energent nabavljati po potrebi cijele zime. Već narednih dana mazut će stizati u kontinuitetu. Osim toga, nabavili smo i dovoljno drvne sječke za rad mini-kotlovnica na Kočićevom vijencu i Starčevici” – rekli su u “Toplani”.

Naglasio je da je “Toplana” uložila maksimalan napor u redovan godišnji remont opreme, instalacija i distributivne mreže. Po svemu što je urađeno, kako kaže, garantuje da predstojeću sezonu dočekuju spremnije nego ikad prije.

“Sanirali smo 334 kilometra cjevovoda, zamijenili smo dva eko-paketa koji su glavni elementi svakog kotla, što će svakako doprinijeti kvalitetnijoj proizvodnji toplotne energije” – naveo je Milovanović.

Dodao je da je zamijenjeno 1.000 metara starih i dotrajalih cijevi.

“Pored toga, otkriveno je i popravljeno 105 kvarova i kritičnih mjesta na distributivnoj mreži” – kazao je Milovanović.

Podsjetio je da je u ponedjeljak počelo punjenje toplovodnog sistema vodom i da se za sada taj proces odvija bez problema.

Napomenuo je da zvanično grijna sezona počinje 15. oktobra.

“Ukoliko temperature vazduha tri dana zaredom budu ispod 12 stepeni Celzijusa, grijanje će početi i ranije, ali ne prije 1. oktobra. Do tog datuma imamo vremena da, ako se negdje ukaže potreba, intervenišemo na vrelovodu ili kućnim instalacijama” – rekao je Milovanović.

“Toplani” je nedavno odobren kredit Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) od 15 miliona evra. Tim novcem trebalo bi da bude urađena modernizacija cjelokupnog sistema i instalirani kotlovi na biomasu te refinansirane postojeće obaveze.

Cijena nepromijenjena

Mićo Milovanović je rekao da cijena grijanja neće biti mijenjana.

“Povećanje cijene grijanja ne vidim kao rješenje za finansijske probleme preduzeća. Treba promijeniti energent da bismo došli do boljih poslovnih rezultata” – naveo je Milovanović.

Stambeni potrošači će na mjesečnom nivou tokom cijele godine i dalje plaćati 1,65 KM po metru kvadratnom, a oni koji imaju ugrađen kalorimetar 133 KM po megavat-času. Poslovni će plaćati 199 KM po megavat-času.

Izvor: Glassrpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/u-rezervoarima-banjalucke-toplane-250-tona-mazuta/?utm_source=NajnovijeVijestiSidebar&utm_medium=Blcom&utm_campaign=NajnovijeVijestiSidebar||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])