Njujorški anesteziolozi u Banjaluci: Nove tehnike anestezije pri porođaju!

Objavljeno: 14. 9. 2016 u 16:12h

Univerzitetski klinički centar /UKC/ i neprofitna humanitarna organizacija posvećena sigurnosti poroda širom svijeta posredstvom edukativnog partnerstva – Kibela organizovali su u Banjaluci edukaciju anesteziologa iz oblasti regionalne anestezije i postoperativne analgezije u cilju sigurnog poroda.

Uloga Kibele, koja je prvi put prisutna u Srpskoj, jeste da dovede profesionalne medicinske timove u zemlje domaćina kako bi radili sa ljekarima i sestrama u njihovim matičnim bilnicama s ciljem poboljšanja zdravstvenih standarda.

Načelnik Klinike za anesteziju i intezivno liječenje UKC-a Republike Srpske Darko Golić rekao je da će nove tehnike koje usvajaju dodatno poboljšati zdravstvenu situaciju u UKC-u.

“Do sada je bilo uobičajemo da se carski rez radi u opštoj anesteziji, što znači da pacijent spava, a naše kolege iz Amerike nam govore da je sigurnije da se obavlja u nekom obliku regionalne anestezije”, rekao je Golić na konferenciji za novinare.

On je istakao da očekuje da će u budućnosti biti poboljšana primjena regionalna anestezije u UKC-u.

“Nove tehnike su regionalna anestezija sa različitim modalitetima, kao što je epiduralna, i u svijetu su opšte prihvaćene. I mi imamo setove i za ediduralnu i za spinalnu anesteziju”, poručio je Golić.

On je novinarima u Banjaluci povodom radionice rekao da je krajnji cilj radionice edukacija koja će doprinijeti da na svijet dođe živo i zdravo dijete, uz maksimalnu sigurnost majke pri porodu.

Golić je dodao da je radionica tek počela, da je u okvuru nje obrađeno osam pacijenata, kao i da su gosti radionice specijalizanti anestezije iz NJujorka.

“Ovo je tek početak saradnje i nadam se da će obstetricijski dani postati tradicija u Banjaluci što će nam dobro doći da unaprijedimo anesteziološke tehnike i razmjenimo iskustva sa kolegama iz Amerike, gdje se radi vrhunska medicina”, naglasio je Golić.

On je istakao da je Klinika za anesteziju i intezivno liječenje odlično opremljena i ima kvalitetan kadar.

Specijalista anesteziolog u Sani bolnici Bruklin u NJujorku Ivan Veličković pojasnio je da je Kibela program saradnje američkih ljekara i onih koji se bave anestezijom za porodiljstvo, postoji već pet godina, a prvi put je prisutan u Banjaluci.

On je dodao da je prijatno iznenađen količinom znanja banjalučkih ljekara i uslovima rada.

“Naš cilj je da iskustva i rad iz Amerike prenesemo ovdje na banjalučke ljekare. Želimo da uspostavimo dugogodišnju saradnju koja bi značila dolazak američkih ljekara na ove prostore radi razmjene iskustava”, istakao je Veličković.

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/njujorski-anesteziolozi-u-banjaluci-nove-tehnike-anestezije-pri-porodaju/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot