Banjaluka: Belgijski ovčar Astor bere medalje

Objavljeno: 12. 9. 2016 u 19:25h

Belgijski ovčar Astor, banjalučke kompanije za fizičko i tehničko obezbjeđenje i zaštitu “Sektor sekjuriti”, gdje god se pojavi pokupi simpatije, a na nedavno održanoj međunarodnoj izložbi u Gradišci osvojenim prvim mjestom “zaradio” je šestu međunarodnu medalju.

Ovaj belgijski ovčar, star svega tri godine, razumije komande na čak tri jezika. Njegov trener spretno mu zadaje naredbe na srpskom, engleskom i njemačkom jeziku.

“Gdje god da se pojavi, bile to međunarodne ili državne izložbe, Astor mami simpatije. Kupljen je u Cazinu i trebalo mi je svega četiri mjeseca da ga naučim komandama poslušnosti prvog i drugog stepena, za koje inače treba od osam do devet mjeseci. Na posljednjoj CACIB izložbi u Gradišci osvojio je prvu nagradu u klasi belgijskih ovčara” – kaže trener pasa u kompaniji “Sektor sekjuriti” Miroslav Mirković.

Istakao je da je simpatični crno-smeđi Astor jedan od pet radnih pasa “Sektor sekjuritija” zaduženih za obezbjeđivanje sportskih i javnih skupova.

“Početkom ove godine “Sektor sekjuriti” je širokom spektru svojih usluga pridodao još jednu. Uveli smo odjeljenje sa psima za različite namjene. Trenutno pružamo usluge za obezbjeđenje javnih i sportskih skupova sa psima, kao i uslugu pasa čuvara, gdje psi čuvaju razne objekte, platoe i veće površine” – naglasio je Mirković.

Dodao je da kompanija trenutno raspolaže sa pet visoko obučenih pasa, tri belgijska i dva srednjoazijska ovčara.

“Srednjoazijski ovčari su namijenjeni za čuvanje prostora i objekata, dok belgijske ovčare koristimo za obezbjeđivanje javnih skupova” – rekao je Mirković.

Naglasio je da ove usluge izdvajaju “Sektor sekjuriti” od ostalih sličnih kompanija, s obzirom na to da jedini na tržištu BiH rade sa psima. Pojasnio je da s psima dnevno odrađuje dva treninga. Jednom mjesečno ih pregleda veterinar, redovno se vakcinišu, a vodi se računa i o njihovoj ishrani.

Prema njegovim riječima, kompanija “Sektor sekjuriti” ima u planu kupovinu novih pasa i proširenje usluga.

“Budući da psi agencije za sada rade jedino na čuvanju objekata i javnih događaja, radićemo na proširenju usluga. Nastojaćemo da za svaku namjenu imamo po dva psa. Plan nam je da u ovom poslu ostanemo lideri u BiH” – kategoričan je Mirković.

Bogata biografija

Trener pasa u “Sektor sekjuritiju” Miroslav Mirković iza sebe ima bogatu biografiju. Po zanimanju je policajac i godinama je radio na policijskim poslovima, te u Specijalnoj jedinici policije Banjaluka. Prije pet godina postao je obučeni trener za pse, a obuku je imao u američkoj kompaniji “American K-9 Detection Services”.

“Prije nekoliko godina američka kompanija je tražila kandidate sa ovih prostora koji su radili sa psima i ja sam se prijavio, budući sa sam u Specijalnoj jedinici policije radio sa psom za napad. Prošao sam u velikoj konkurenciji i 2011. godine sam se obučavao u San Antoniju u Teksasu. Nakon toga sam tri godine radio za Amerikance u Avganistanu sa psima za različite namjene” – rekao je Mirković.

Izvor: Glassrpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/banjaluka-belgijski-ovcar-astor-bere-medalje/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot