Porodica Kuzmić iz Banjaluke pred deložacijom: Poslije plina, policiji spremili još neprijatnije iznenađenje

Objavljeno: 9. 9. 2016 u 18:54h

Radomiru Kuzmiću iz Banjaluke, koji je sudskim izvršiocima prošlog mjeseca prijetio plinskom bocom, sprema se nova deložacija.

Četvoročlanu porodicu Kuzmić 29. septembra očekuje treći pokušaj deložacije iz kuće u naselju Česma, u kojoj stanuju već 23 godine. Prošlog mjeseca u njihovom dvorištu bila je prava drama, kada je domaćin Radomir sa plinskom bocom i benzinom prijetio da će sve zapaliti, ako policija pokuša da ih prinudno iseli.

“Ne bojim se ni hiljadu specijalaca, izboriću se za pravdu na svoj način, čak i radikalnije nego prošli put” – poručuje Radomir, izbjeglica iz Hrvatske.

Kuzmići više od decenije pokušavaju da dokažu da je kuća u kojoj žive u njihovom vlasništvu. Oni su devedesetih godina mijenjali imovinu u Hrvatskoj sa porodicom Budiša iz Banjaluke, ali njihova agonija traje od 2003. godine, kada je banjalučki sud poništio ugovor o zamjeni. Porodica nema gdje da se preseli, niti im nadležni, kažu, nude trajni smještaj.

Imovina u Hrvatskoj je devastirana, ali oni je i ne doživljavaju kao svoju, jer su, naglašavaju, „nekretnine legalno zamijenili i ugovor ovjerili u sudu, koji sada taj isti dokument poništava“.

Podršku dobijaju sa svih strana, od komšija, ali i ljudi iz drugih opština koji najavljuju čak da će tog dana doći da budu uz njih.

“Nepravda me boli. Kuća u Česmi je gruntovno na moje ime i zato ne pristajemo na alternativni smještaj. Ovdje živimo godinama i podnijeću zahtjev za sticanje prava svojine, jer i po tom osnovu imamo pravo” – tvrdi Radomir.

Iz Ministarstva za izbjeglice i raseljene RS podsjećaju da ne mogu uticati na sudske presude, ali Kuzmiće, kažu, nisu zaboravili.

“Spremni smo izaći u susret porodici Kuzmić i obezbjediti im alternativni smještaj, dok njihovo stambeno pitanje ne bude trajno riješeno” – navode u ministarstvu, ali i naglašavaju da je Radomir Kuzmić ranije odbijao alternativni smještaj, „jer je želio da ostane u kući u kojoj trenutno boravi“.

Kako nezvanično saznajemo, i policija se sprema da 29. septembra u Česmu dođe mnogo spremnija nego prošli put, baš zbog opasnih prijetnji koje su ih tada dočekale.

Zaboravljeno obećanje

Radomir Kuzmić 2009. godine štrajkovao je pred Narodnom skupštinom RS i tada mu je, tvrdi, sadašnji predsjednik RS Milorad Dodik, lično obećao da neće biti iseljen iz kuće.

Radomir je pisao predsjedniku, da ga podsjeti na datu riječ, ali odogovor iz kabineta još nije dobio.

Izvor: Blic

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/porodica-kuzmic-iz-banjaluke-pred-delozacijom-poslije-plina-policiji-spremili-jos-neprijatnije-iznenadenje/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot