Sporni konkursi u Banjaluci: Na provjeri 3 radna mjesta za učiteljice

Objavljeno: 8. 9. 2016 u 20:08h

Prijave za nezakonito zapošljavanje prosvjetara u banjalučkim školama ponovo stižu u Inspektorat RS, a najnoviji slučaj potresa OŠ „Borisav Stanković“ u Lazarevu.
Nezadovoljni kandidat žalio se na konkursnu proceduru, jer su, kako tvrdi, posao u produženom boravku dobile tri učiteljice, i to dvije snahe prosvjetara iz te škole, te kandidatkinja koja treću školsku godinu prolazi na konkursima.

 Republički prosvjetni inspektori ispituju slučaj.

“Imamo prijavu i postupak je u toku. Ispitujemo cijeli slučaj” – kažu u inspektoratu.

Na konkursu za dva kandidata sa položenim stručnim ispitom i jednog pripravnika posao učiteljica sa iskustvom su, među šezdesetak prijavljenih, dobile Radoslava Borić, sa prosjekom ocjena 7,56, odnosno ukupnim brojem bodova na konkursu od 19,81, te Dajana Antonić, koja je studije završila sa prosjekom 7,60, a na konkursu je imala 19,35 bodova. One su na rang listi iza sebe ostavile trećeplasiranu Dijanu Pivašević sa 19,17 i četvrtu Danijelu Stupar sa 19,13 bodova.

Nakon objavljivanja rezultata, usledile su žalbe i prijava inspekciji, a na adresu „EuroBlica“ stiglo je anonimno pismo.

“Kandidatkinja Borić zaposlena je posljednje dvije školske godine, što znači da tri godine uzastopno prolazi na konkursima u toj školi. Učiteljica Antonić je snaha već zaposlene nastavnice muzičke kulture u ovoj školi, a primljena pripravnica je snaha nedavno penzionisane učiteljice ove škole. Jedino što ovu kandidatkinju odvaja od prethodne dvije jeste prosek ocjena 9,22. Tako se i ova škola pridružila već poznatoj grupi škola u kojima pojedinci daju sebi za pravo da odlučuju o budućnosti brojnih kandidata koji imaju bolji prosjek na fakultetu i bolje predispozicije od onih koji su dobili posao” – tvrdi naš izvor iz škole.

Rade Krecelj, direktor škole, u konkursu ne vidi ništa sporno, navodeći da „neko mora biti nezadovoljan, a neko prvi“.

“Djevojka koja dvije godine radi kod nas u produženom boravku učestvuje na takmičenjima i jedna je od najboljih radnica u Banjaluci, ali ne znam koliki ima prosjek” – naglašava Krecelj.

Komentarišući navode da su dvije učiteljice zaposlene zbog porodičnih veza, Krecelj kaže da to nije tačno i da su kandidatkinje dobile posao isključivo zbog broja osvojenih bodova.

“Niko nije intervenisao, niti me pritiskao da primim bilo koga. Ni u jednom momentu nisam prišao komisiji i rekao koga da prime. Test je bio lagan, a većina ih je dobila pet, šest bodova na intervjuu. Dok su radili test rekao sam im da je sve na njima – kako se pokažu, tako će im biti” – kaže Krecelj.

Tvrdi da se „nijednog trenutka nije mješao u rad komisije“, koju su činili Mirko Miletić, Gordana Đukić i Nevena Savić, ali istovremeno kaže da je lično insistirao da komisija nikom ne da manje od pet bodova na intervjuu, jer „onaj ko završi fakultet, treba to da zna“.

Kontrola i u Elektrotehničkoj

Inspekcija bi ove sedmice trebalo da kontroliše i sporni konkurs u Elektrotehničkoj školi „Nikola Tesla“, o kojem je „EuroBlic“ prvi pisao.

Profesorica srpskog Slađana Plavšić, tvrdi da je, grubo oštećena na konkursu za radno mjesto, koje je izgubila za 0,14 bodova.

Izvor: Blic

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/sporni-konkursi-u-banjaluci-na-provjeri-3-radna-mjesta-za-uciteljice/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])