Direktori banjalučkih osnovnih škola rekli “NE” stranačkim okupljanjima u školama

Objavljeno: 8. 9. 2016 u 16:52h

Direktori banjalučkih osnovnih škola rekli su “ne” okupljanjima stranaka u školskim dvorištima radnim danima. Iako stranke mogu da organizuju mitinge i tribine, ali samo nakon završetka nastave, direktori kažu da to nije praktično.

Zato su se obratili Ministarstvu prosvjete i tražili da političarima okupljanja dozvoli vikendom, kada u školama nema djece kojoj bi mogli da smetaju.

“Ako bi u školskom dvorištu u toku radnog dana se dešavale određene aktivosti, to bi onda zahtijevalo ulazak teretnih vozila, montiranje bina, već nekih drugih objekata, što bi svakako remetilo rad i nastavni proces”, kaže Dušan Mišljenović, predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola banjalučke regije.

Nekoliko banjalučkih škola dobilo je stranačke zahtjeve. U školi “Miloš Crnjanski” već je održana jedna tribina. Uprava škole “Branko Ćopić” je, kaže direktor, Branislava Pejašinović, uspjela da spriječi predizborni skup jedne stranke.

“Ukoliko zaista političke stranke nemaju drugu priliku i drugi prostor, mislim da bi se školama eventualno trebali obratiti za organizovanje skupa tokom vikenda”, rekla je Branislava Pejašinović, direktor OŠ “Branko Ćopić”.

Ono što zaposlenima u školama najviše smeta je što predizborne stranačke aktivnosti, ipak uzurpiraju djecu.

Stranke zvanično u školama mogu da se okupljaju tek nakon završetka nastave. Ipak, u praksi pripreme počinju nekoliko časova ranije. Tako se skele, plakati, stolice i sav ostali materijal unose dok su djeca još u dvorištu.

U Ministarstvu prosvjete kažu da je školama data mogućnost da iznajmljuju prostor u večernjim časovima. Tvrde da, bar za sada, na to nisu imali pritužbe. Poručuju da će novim Zakonom na bolji način riješiti pitanje korišćenja školskog prostora.

“Namjera ministarstva je da novim zakonom pitanje korištenja školskog prostora u svrhe političkog organizovanja i djelovanja posebno i dodatno definiše, u interesu bezbjednosti učenika i zaposlenih u školi, te zaštite njihovih prava”, navode u ministarstvu.

Da li to znači da će se, donošenjem novog zakona, strankama zabraniti da organizuju skupove u dvorištima, naočigled djece i njihovih roditelja, u Ministarstvu nisu pojasnili. Aktiv direktora sutra se sastaje sa resornim ministrom, i nadaju se da će im izaći u susret. Poručuju da predizborna kampanja definitivno treba da se izmjesti iz školskih dvorišta.

Izvor: ATV

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/direktori-banjaluckih-osnovnih-skola-rekli-ne-stranackim-okupljanjima-u-skolama/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])