I studentsko “NE” nacrtu Zakona o visokom obrazovanju! (Video)

Objavljeno: 4. 9. 2016 u 09:52h

Predstavnici studenata banjalučkog Univerziteta posljednji su u nizu onih koji su nacrtu rekli ”ne”. Nakon sjednice na kojoj su razgovarali o svojim gorućim problemima, poručuju da će, već u ponedjeljak, poslati dopis u Ministarstvo u kome će, između ostalog, da traže, ne izmjene, nego ponovno pisanje tog dokumenta.

“Studenti smatraju da nacrt zakona o visokom obrazovanju mora donijeti dosta bolja suštinska rješenja visokog obrazovanja, mora podsticati međunarodnu saradnju univerziteta u regionu i inostranstvu, mora podsticati naučno-iustraživački rad. Studenti smatraju da postojeći nacrt od početka nije stvaran na najbolji način”, rekao je Zoran Grahovac, predsjednk Studentskog parlamenta Univerziteta u Banjaluci.

Vjetar u leđa studentima je i skoro identičan stav rektora i dekana 11 fakulteta. U radnoj grupi koja je radila na nacrtu bilo je više razmimoilaženja stavova nego dogovora, kaže Milan Mataruga. Između ostalog, i zbog toga traži da se sporni nacrt povuče iz procedure. Čak i to što je napisan na 70 stranica po njemu je dovoljno za reviziju. Teško bi ispričao šta mu ne valja u 190 članova zakona pa kaže da nacrt, suštinski, ništa ne mijenja.

“Što nije u cjelini usaglašen sa zakonskim prijedlozima i rješenjima zakona o okruženju, misleći na Sloveniju, Hrvatsku, Srbiju, Makedoniji i Crnoj Gori i što, jednostavno, nema razvoja i prosperiteta visokog obrazovanja odnosno u najvećem segmentu ovakav dokument sada ostavlja prostor u visokom obrazovanju i dešavanja u ovakvom intenzitetu kakva su trenutno”, rekao je Milan Mataruga rektor Univerziteta u Banjaluci.

Po ministru – tako je kako je. Uz opasku da je o svemu već dovoljno rekao, Dane Malešević odgovara nezadovoljnima da su imali šansu da kažu šta im smeta i to na završenim javnim raspravama.

“Svi su učestvovali, sve to možete vidjeti na sajtu u kom obimu koliko i kad se završio nacrt onda imaju primjedbe”, kaže Dane Malešević,ministar prosvjete i kulture u Vladi RS.

“Mi dalje radimo svoj posao”, dodaje Malešević.

Tako će i studenti. Ako ne budu našli zajednički jezik sa ministarstvom, svoju energiju mogli bi da, kako kažu, vrlo lako usmjere na organizovanje protesta.

Izvor: Atv

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/i-studentsko-ne-nacrtu-zakona-o-visokom-obrazovanju-video/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])