Žene u biznisu: Budućnost je u neiskorišćenim prirodnim bogatstvima BiH

Objavljeno: 30. 8. 2016 u 19:39h

„Ženama je potrebna hrabrosti i velika podrška. Žene na ovim prostorima su jake. Nedostaje im samo malo podrške, kako od najbližih, tako i od grada i razvojnih agencija. Sa malo para naše žene mogu uraditi mnogo.“ Ovo je jedna od poruka koja se mogla čuti na Okruglom stolu pod nazivom „Mogućnost razvoja ženskog preduzetništva u gradu Banjaluka“, održanom u Akvani.

Uspješne banjalučke preduzetnice zajedno su sa predstavnicima institucija koje se bave ovom problematikom, razgovarale o preprekama i problemima na koje najčešće nailaze u svom poslovanju. Cilj je pronaći rješenje za ove probleme i kroz plan i izradu Strategije za razvoj ženskog preduzetništva podstaći žene u daljem poslovanju.

Upravo izrada Strategije je ključna za uspjeh, tvrdi dekanica Fakulteta za turizam i hotelijerstvo, te dugogodišnja preduzetnica iz raznih oblasti, Marija Knežević.

„Za svaku oblast je strategija vrlo važna, jer ako ne znamo kuda idemo, teško negdje stižemo. Trebamo biti istrajni u svojoj ideji. Mali broj projekata kod nas bude realizovan, upravo zato što ne istrajemo u onom što radimo. Niko nama neće odobriti sredstva bez dobre ideje. Budućnost je u projektima i zato treba ulagati u obrazovanje i učiti našu omladinu da stvara, da gradi, da probudimo u njima taj preduzetnički duh, kada završe školu da već imaju viziju kako da kreiraju svoju budućnost“, rekla je Knežević.

Najveće iskustvo, kaže Knežević,  ima u oblasti turizma, a Bosna i Hercegovina ima neiskorišćen potencijal koji tek treba unovčiti.

„Mi ne možemo proizvodnjom konkurisati nekim velikim proizvođačima iz Kine ili neke druge evropske ili svjetske sile. Budućnost čovječanstva je u potrazi za pitkom vodom, za zdravom hranom, za čistim vazduhom, a mi te resurse imamo. Imamo obilje netaknute prirode u BiH. S obzirom da smo mala država, veoma je bitna podrška grada i razvojnih agencija, ali ne možemo naravno očekivati da nam oni sve obezbjede, odgovornost je i naša”, tvrdi Knežević.

CIDEA BL

Direktor gradske razvojne agencije, Dejan Kusturić, istakao je da grad Banjaluka u posljednjih 12 godina intenzivno radi na unaprjeđivanju poslovnog ambijenta.

„Kreiranjem podsticajnih mjera za žensko preduzetništvo i saradnju žena preduzetnika, stvaraju se uslovi kod raznih fondova koji daju sredstva za razvoj malih i srednjih preduzeća“, kazao je Kusturić.

Grad Banjaluka je ove godine uložio 3% sredstva u razvoj preduzetništva i poljoprivrede. Međutim, to još uvijek nije dovoljno sredstava, smatra načelnik Odjeljenja za privredu grada Banjaluka.

„Već 2013. god. po programu budžeta imali smo određene grantove, konkretno sredstva za razvoj i preduzetništvo u smislu podrške zapošljavanju i samozapošljavanju. Taj projekt već četiri godine realizujemo i donosi pozitivne rezultate. Ovih dana će biti potpisana odluka, očekujemo oko 50 preduzetnika koji formiraju svoje radnje, možda nije značajno po brojkama, ali je to jedan mali pomak da u gradu Banjaluci damo podršku takvim projektima. Neophodno je praviti projekte i da ta sredstva budu značajnija“, istakao je Komljenović.

To su projekti podrške preduzetništvu za one koji su već osmislili biznis, već su radili određena istraživanja, bili na edukacijama, i sada su im ta sredstva potrebna za početni biznis. Sredstva mogu otići na prve plate, na nabavku opreme, za plaćanje komunalnih naknada za iznajmljivanje prostora isl.

„Mi tražimo da preduzetnik ostane u toj djelatnosti minimalno dvije godine po ugovoru koji se sa njim potpisuje. Ne bi trebali da smanjuju broj zaposlenih, i to je uslov“, kaže Komljenović.

Međutim, nekada problem bude i u malom odzivu žena zainteresovanih za pokretanje vlastitog biznisa. Upravo ovakvi Okrugli stolovi trebalo bi da imaju za cilj podstaći žene da budu hrabre, odlučne, aktivne, istrajne i da kao i svaka uspješna žena vjeruju svojim instiktima i uspjeh neće izostati.

Banjaluka.com

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/zene-u-biznisu-buducnost-je-u-neiskoriscenim-prirodnim-bogatstvima-bih/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot