Zima dolazi, a drva za ogrijev u Banjaluci nema

Objavljeno: 27. 8. 2016 u 10:26h

Kako se bliži zima Banjalučane koji se griju na drva hvata jeza, jer nikad nije bilo teže nabaviti ogrijev.

Nezadovoljni su i prodavci, jer im posao ide loše.

“U Šumariji neće da doznačuju šumu za sječu, a kad ih pitamo zašto, samo prebacuju odgovornost s jednih na druge. Imam naručenih više od 100 metara drveta, a na lageru nemam ni grančice. Ajd’ što ću ja izgubiti mušterije, nego će se narod posmrzavati ove zime bez drva” – kaže trgovac ogrijevom Srboljub Košpić.

Najteže je doći do grabovine, koje ove jeseni nema ni na banjalučkom tržištu ni u šumama, jer je grab, kako tvrde i trgovci drvima i šumari, posječen ranijih godina.

Sa drvima kubure i druga mjesta u RS, ali je nestašica najizraženija u gradu na Vrbasu, gdje su mjere ograničavanja sječe najrigoroznije, a potražnja za ogrjevom najveća.

U Šumskom gazdinstvu Banjaluka priznaju da su kontrole sječe pooštrene, jer su oštećena i polomljena stabla u šumama već odavno isječena, pa su sada na red došli „kvalitetniji drvni sortimenti“.

“Kome treba ogrijev može da ga kupi od nas. Metar drveta za ogrijev, na kamionskom putu u šumi, košta 46 KM. Istina, to je malo skuplje nego kad ljudi sami sebi sijeku, ali je nama jednostavnije da posao pogodimo sa našim izvođačima” – kaže tehnički direktor gazdinstva Zoran Popović.

Ko ipak hoće da sam siječe drvo za ogrijev treba da podnese zahtjev i čeka šumarski čekić, bilo da se radi o državnoj ili privatnoj šumi.

Na ilegalnu sječu malo se ko odlučuje jer su kazne rigorozne. Radomir Kočić sa Manjače tvrdi da za traktor drva usječenih u svojoj privatnoj šumi nedaleko od vlastite kuće platio 300 KM globe, a ista kazna izrečena je i njegovom ocu.

“Gledaš šumu kroz prozor, a ne možeš usjeći drvo da se ogriješ. Čekali smo da nam doznače sječu više od mjesec dana, nismo dočekali. Ali čim smo istovarili ovo drva u dvorište eto ih da napišu kaznu” – kaže on.

Ogrijev ili ogranci

Prodavci drva na tržnici tvrde da ni Šumsko gazdinstvo nema na lageru dovoljno kvalitetnih drva za ogrijev.

“To što oni nude nisu prava drva, nego ogranci i okrajci, koji ostanu kada trupce prodaju kao tehničko drvo, a od toga nema prave vatre” – tvrdi Srboljub Košpić.

Izvor: Mojkontakt

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/zima-dolazi-a-drva-za-ogrijev-u-banjaluci-nema/?utm_source=BanjalukckeVijestiSidebar&utm_medium=Blcom&utm_campaign=BanjalukckeVijestiSidebar||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])