Banjaluka: Novi cjenovnik zdravstvenih usluga iznenadio pacijente

Objavljeno: 27. 8. 2016 u 14:10h

Novi cjenovnik zdravstvenih usluga u RS neprijatno je iznenadio mnoge pacijente. Posebno su zatečeni građani koji zbog zdravstvenih problema moraju da idu na fizikalnu terapiju.

Osiguranike koji ranije uopšte nisu plaćali participaciju, sada fizikalna terapija košta i po 150 KM. To je razlog što neki od njih, nemajući baš puno izbora, odustaju od ovog načina liječenja.

Snežana M. iz Banjaluke kaže da će za 20 tretmana strujom morati da plati 40 KM, ali da je ona još dobro prošla, u odnosu na one kojima su propisani komplikovaniji i skuplji tretmani.

“Objašnjeno nam je da sada participacija za svaku uslugu u prosjeku koša deset odsto njenog punog iznosa. I prošle godine sam bila fizikalnoj, ali nisam platila ništa. Kod nas u javnosti dospijevaju samo informacije o nekim pojeftinjenjima zdravstvenih usluga i lijekova, dok za poskupljenja saznamo tek kad moramo da liječenje”, kaže ova sagovornica.

Tako mnogi pacijenti, nepripremljeni na to da će morati platiti ono što je ranije bilo besplatno, jednostavno odustaju od terapija. To se desilo i jednoj Banjalučanki koju bi fizikalna terpaija, da je odlučila da ide na nju, koštala 150 KM. Pošto te pare trenutno nema, liječenje je odgodila za neka bolja vremena.

U Fondu zdravstvenog osiguranja RS objašnjavaju da je novi cjenovnik zdravstvenih usluga obuhvatio i izmjene cijena i participacija.

“Kod pojedinih usluga došlo je do povećanja, a kod nekih do smanjenja cijene, odnosno participacija. Kod usluga ambulantne rehabilitacije, koje se obavljaju u Zavodu za fizikalnu medicinu i rehibilitaciju “Dr Miroslav Zotović”, do uvođenja participacije na pojedine usluge došlo je isključivo zbog usklađivanja sa pravilnikom koji reguliše oblast participacije”, saopštili su uz FZO.

U Cjenovnik zdravstvenih usluga koje ugovara taj zavod, a primjenjuje se od 1. avgusta, uvedena je participacija za rehabilitaciju osoba sa amputacijama i neurološkim oboljenjima.

“Do sada ove usluge rehabilitacije nisu imale participaciju, a sada je dodata”, objašnjavaju u Fondu.

Iz Zavoda “Dr Miroslav Zotović” u Banjaluci kratko su saopštili da je do povećanja participacije došlo zbog novog cjenovnika zdravstvenih usluga FZO. Cijene usluga fizikalne terapije nisu komentarisali, uz objašnjenje da su ih korigovali po nalogu ovog fonda. Međutim, potvrdili su da im se pacijenti javljaju, kako bi provjerili i iz kojeg razloga poskupjeli tretmani fizikalne terapije.

Izvor: Mojkontakt

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/banjaluka-novi-cjenovnik-zdravstvenih-usluga-iznenadio-pacijente/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot