Banjalučanka oduševila Ruse: Pjevala na liturgiji i sklapala kalašnjikov

Objavljeno: 27. 8. 2016 u 12:26h

Za 10 mjeseci boravka u 9 ruskih gradova Aleksandra Šobot (17) je naučila ruski jezik, pjevala u horu i pohađala kurs bezbjednosti, a Ruse učila srpske pjesme.

Aleksandra je preko programa razmjene učenika „AFS“ prošle godine, u avgustu otputovala u Rusiju. Živjela je kod ruske porodice i išla u njihovu školu, a u Banjaluku se, prije nekoliko dana, vratila puna utisaka.

“Živjela sam u Danilovu, malom gradu jaroslavske oblasti, u divnoj četvoročlanoj porodici. Prihvatili su me kao da sam njihovo dijete i tako ovo putovanje učinili još bogatijim” – ispričala je Aleksandra.

Gimnazijalka iz naselja Nova Varoš veliki je zaljubljenik u Rusiju i pravoslavnu crkvu, a u programu razmjene učenika vidjela je odličnu priliku da posjeti zemlju iz snova. Osim škole i svakodnevnih obaveza, Aleksandra se uključila i u hor izvorne muzike, te učila svoje domaćine da pjevaju srpske pjesme.

“Dirigentica se zaljubila u srpske izvorne pjesme tako da je na svim koncertima srpska izvorna pjesma bila obavezna. Sa njima sam imala mnogo koncerata, uživala noseći narodnu nošnju, a kasnije me sveštenik pozvao da pjevam na liturgijama zajedno sa mojom dirigenticom” – kaže ona.

Aleksanda je u Rusiji spojila nespojivo, pa je poslije hora učestvovala i u času za mjere bezbjednosti, gdje je sastavljala i rastavljala kalašnjikov, te i tu bila jedna od najboljih. Po svemu sudeći, Aleksandrimo oduševljene Rusima bilo je obostrano.

“Svi su me prihvatili, a meni je bilo zanimljivo da im pričam na srpskom. I u školi su me profesori hvalili, jer sam bila vrijedna, trudila da što prije savladam jezičke prepreke i da iz svih predmeta radim po nešto” – kaže ona.

Rekord za gas masku

U svojoj novoj školi Aleksanda je vježbala stavljanje gas maske, pa čak i pobedila na takmičenju u ovoj neobičnoj disciplini.

“Masku smo trebali staviti za šest sekundi, nekim čudom stavila sam ja za tri sekunde i bila najbrža u razredu. Iznenadila sam i sebe i druge” – kaže Aleksandra.

Oduševljene vojnom paradom

U predivnom sjećanju ostaće joj vojna parada u Moskvi, održana 9. maja.

“Nisam mogla doći na ceremoniju na Crvenom trgu, ali dovoljno mi je bilo vidjeti vojne avione i družiti se sa odlikovanim veteranima. Zadivljujući je njihov patriotizam, gdje i dijete od pet godina zna gdje i kako joj se pradeda borio” – kaže Aleksandra.

Gradovi

Aleksanda je posjetila Moskvu, Soči, Sankt Peterburg, Nižnji Novgord, Kostromu, Ribinsk , Jaroslav, Danilov i Ljubim.

Izvor: Banjaluka.net

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/banjalucanka-odusevila-ruse-pjevala-na-liturgiji-i-sklapala-kalasnjikov/?utm_source=BanjalukckeVijestiSidebar&utm_medium=Blcom&utm_campaign=BanjalukckeVijestiSidebar||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])