Ne nazire se početak sanacije saobraćajnice i klizišta na Rebrovcu

Objavljeno: 25. 8. 2016 u 12:05h

Sanacija saobraćajnice i klizišta na Rebrovcu zavisiće od brzine kojom će Javno preduzeće “Putevi RS” obezbijediti dodatnih 400.000 KM, koliko je potrebno za izgradnju pristupnog puta na radilištu koji nije bio predviđen projektom.

Zasad tog novca nema, a samim tim problem u vezi sa slijevanjem blata, odronjavanjem zemljišta i urušavanjem magistrale neće uskoro biti riješen.

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS istakli su da je na sastanku održanom početkom avgusta dogovoreno da javno preduzeće “Putevi RS” finansira dodatne radove iz sopstvenih resursa.

“Utvrđeno da ti radovi nisu predviđeni projektnom dokumentacijom koja je dobijena od “Puteva RS”, a koja je uvršćena u projekat “Hitne mjere zaštite od poplava” – rekli su u resornom ministarstvu.

Iz kredita Svjetske banke, a putem projekta “Hitne mjere sanacije od poplava” Ministarstvo poljoprivrede je obezbijedilo prvobitna sredstva za sanaciju klizišta i saobraćajnice od 812.000 KM.

“Radovi na ovoj lokaciji biće nastavljeni čim “Putevi RS” obezbijede dodatna sredstva, koja prema njihovim procjenama iznose 400.000 KM, i postignu dogovor sa izvođačem radova u vezi sa obavljanjem tih radova” – kažu u Ministarstvu.

U Javnom preduzeću “Putevi RS” nisu precizirali kada će i na koji način biti obezbijeđena dodatna sredstva za sanaciju klizišta i trupa puta na dionici M4, Banjaluka – Čelinac.

“U toku su aktivnosti da se uspostavi finansijska konstrukcija i kako bi “Putevi RS” pronašli nedostajuća sredstva, što je uslov da izvođač uradi sve neophodne radove na ovoj lokaciji” – rekli su u ovom javnom preduzeću.

Na Rebrovcu već godinama svaka veća kiša ugrožava domaćinstva iznad klizišta, a na kolovoz donosi blato i vodu čime se ugrožava bezbjednost saobraćaja. Situaciju dodatno otežava činjenica da su poplave iz 2014. godine i Vrbas potkopali saobraćajnicu, zbog čega se urušila i staza za pješake. Ona je privremeno sanirana.

Početak radova na ovoj lokaciji ozvaničen je krajem maja i od tada do danas nije ništa urađeno zbog manjkavosti u projektu. Nije bio predviđen put za mašine koje su trebale da postave šipove, odnosno dijelove temelja. Ta korekcija u projektu znači da treba obezbijediti dodatna sredstva. Trenutna vrijednost ugovorenih radova je oko 812.000 KM i novac je obezbijeđen kreditom Svjetske banke. Sa dodatnih 400.000 ukupna vrijednost radova mogla bi biti veća od 1,2 miliona KM.

Pejaković

Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Ada Vito Pejaković smatra da, ako uskoro ne počne sanacija, pitanje je hoće li bilo šta moći da bude urađeno jer “uskoro će septembar i kiše”.

“Vrijeme prolazi, a ništa se ne radi. Mještani ćute jer je ljeto i suvo vrijeme, a i učenici su na raspustu pa tuda i ne prolaze. Čim kiše počnu, počeće i problemi. Daske na pješačkoj stazi su klizave kada pokisnu. Kako bi to izbjegli, neki čak idu i kolovozom. Pitanje je dana kada će se nekome nešto desiti” – kazao je Pejaković.

Izvor: Glas Srpske 

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/ne-nazire-se-pocetak-sanacije-saobracajnice-i-klizista-na-rebrovcu/?utm_source=BanjalukckeVijestiSidebar&utm_medium=Blcom&utm_campaign=BanjalukckeVijestiSidebar||claudebot