Banjaluka: Začula se sirena za uzbunu

Objavljeno: 24. 8. 2016 u 13:49h

U Banjaluci danas se na kratko oglasila sirena za uzbunu što je kod mnogih građana izazvalo paniku, jer se redovne probe sirena inače emituju 15. u mjesecu.

Kako je rečeno u Civilnoj zaštiti Banjaluka, nema mjesta panici.

“Vršen je tehnički prijem novih sirena koje su postavljene u Banjaluci, a i signal je pušten vrlo kratko, tako da nema mjesta panici”.

U okviru sistema uzbunjivanja i obavještavanja stanovništva u slučaju elementarnih nepogoda i drugih opasnosti do kraja godine u Banjaluci bi trebalo da u funkciji bude 36 sirenskih mjesta i operativno-komunikativni centar.

Mi vam donosimo značenje signala za uzbunu kako biste u svakom slučaju znali kako da reagujete kada sljedeći put čujete sirenu.

Znakovi za uzbunjivanje su zvučni signali i emituju se putem sistema za uzbunjivanje na sljedeći način:

1. “upozorenje na nadolazeću opasnost” je znak koji se upotrebljava za nadolazeće prirodne i druge opasnosti (nadolazeći vodeni talas, požar koji se približava određenom području, približavanje oluje, zagađenje životne sredine itd.) i ne zahtijeva trenutno reagovanje na dati signal, a oglašava se kombinacijom jednoličnog i zavijajućeg tona u trajanju od 60 sekundi (dva jednolična tona po 20 sekundi koja dijeli jedan zavijajući ton od 20 sekundi),

2. “neposredna opasnost” je znak koji se upotrebljava za neposrednu opasnost od prirodnih ili drugih nesreća (požar, poplava, pucanje nasipa ili brana, radiološke i hemijske nesreće, vojni napadi i druge opasnosti) koje zahtijevaju hitno reagovanje na emitovani signal, a oglašava se neprekidnim zavijajućim tonom u trajanju od 60 sekundi,

3. “prestanak opasnosti” je znak koji se upotrebljava kada se procijeni da su sve opasnosti po građane prestale, a obavezno nakon neposredne opasnosti i oglašava se jednoličnim tonom u trajanju od 60 sekundi

4.”vatrogasna uzbuna” je dodatni znak i koristi se za potrebe hitnog okupljanja vatrogasnih i drugih jedinica zaštite i spasavanja, a emituje se jednoličnim tonom sa pauzama u ukupnom trajanju od 90 sekundi (tri jednolična tona po 20 sekundi i dvije pauze po 15 sekundi).

Provjera ispravnosti sistema za uzbunjivanje vrši se svakog petnaestog u mjesecu u 12.00 časova davanjem znaka “prestanak opasnosti”.

Izvor: Mojkontakt

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/banjaluka-zacula-se-sirena-za-uzbunu/?utm_source=NajnovijeVijestiSidebar&utm_medium=Blcom&utm_campaign=NajnovijeVijestiSidebar||claudebot