Banjalučani drva plaćaju u ratama

Objavljeno: 24. 8. 2016 u 09:17h

Kupovina drva za ogrev, kojom su zaokupljeni mnogi građani Banjaluke ovih dana, novi je udar na njihov kućni budžet, pored priprema đaka za školu i pripreme zimnice.

Za ogrev moraju da izdvoje oko 650 maraka, a za veće količine i do 1.000 KM.

Na području banjalučke regije kubni metar bukovog drveta košta od 65 do 70 maraka, a hrastovog od 55 do 60 maraka. To je cijena koje se pridržava većina prodavaca drveta, dok dobar dio prodavaca drva u ponudama ima samo palete koje koštaju 150 KM, koja sadrži 1,7 kubnih metara iscijepanih drva.

Kako kažu prodavci, preokupirani su poslom i svakodnevnim narudžbinama, jer se većina stanovništva i dalje grije na ovaj tradicionalni način.

“Imam mnogo narudžbi, tako da mušterije na isporuku čekaju i do 15 dana. Ukoliko ljudi kupuju od deset do 15 kubnih metara drva, potrebno im je od 650 do 950 maraka”, kaže jedan banjalučki prodavac drva.

Prodavci kažu da mnogi građani zbog besparice i “skupog septembra” traže da drva plaćaju u ratama. Dodatni trošak je i rezanje drva. Rezanje kubnog metra košta pet maraka, a ista cijena je i za cijepanje.

Banjalučanin Milenko Filipović tvrdi da mu kućni budžet ne dozvoljava da nabavi više od osam metara kubnog drveta, a za tu količinu mora da izdvoji preko 500 KM.

“Moja plata je 700 maraka. Dok spremimo zimnicu i platimo račune, za drva nam ne ostane ni 100 maraka. Srećom, prodavac nam dozvoli otplatu u više rata”, kaže Filipović.

U Pokretu potrošača RS su izračunali da je grijanje domaćinstva na drva najisplativije.

“Za zagrijavanje 80 metara stambenog prostora na drva potrebno je obezbijediti deset kubnih metara za sezonu. Ukoliko uzmemo u obzir nabavnu cijenu drva, rezanje i cijepanje, za deset kubnih metara potrebno je 750 maraka”, kaže Dragovan Petrović, sekretar Pokreta potrošača RS.

“Ukoliko se stan grije na jeftiniju struju, odnosno da se noću pune termoakumulacione peći za zagrijavanje 80 metara stambenog prostora, u toku zime potrebno je izdvojiti 800 KM, što je više novca nego za grijanje na drva”, kaže Petrović.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/banjalucani-drva-placaju-u-ratama/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot