Univerzitet u Banjaluci: Do petka je rok za prijavu brucoša

Objavljeno: 23. 8. 2016 u 16:36h

Kandidati zainteresovani za upis u prvu godinu studija prvog ciklusa na Univerzitetu u Banjaluci u akademskoj 2016/2017. godini mogu da se prijave do petka, 26. avgusta, a nakon junskog upisnog roka ostalo je slobodnih 1.660 mjesta.

Rektor Univerziteta Milan Mataruga rekao je novinarima u Banjaluci da su na Medicinskom fakultetu, Fakultetu političkih nauka, kao i nizu drugih studijskih programa popunjena sva mjesta.

On je naveo da je, u odnosu na prethodne školske godine, ove godine 20 odsto manje kandidata izrazilo interesovanje za upis na neki od studijskih programa Univerziteta u Banjaluci.

Prema njegovim riječima, u drugom upisnom roku očekuje se da svoje mjesto na banjalučkom Univerzitetu nađe 20 odsto ukupnog broja prijavljenih kandidata koji nisu primljeni na željene fakultete u prvom upisnom roku.

Mataruga je rekao da je na Univerzitetu u Banjaluci predviđen i upis studenata u prvu godinu studija drugog ciklusa, te da je za ove studente slobodno 1.300 mjesta.

On je dodao da postoji mogućnost da organizacione jedinice Univerziteta u Banjaluci, koje ni u drugom upisnom roku ne upišu predviđeni broj studenata, organizuju i treći upisni rok.

Govoreći o novoj akademskoj godini, koja za sve studente počinje 2. oktobra, Mataruga je najavio i stavljanje u funkciju četvrtog paviljona za smještaj studenata, uvođenje elektronske objave doktorskih disertacija i smanjenje mogućnosti plagijata, te otvaranje Konfučijevog instituta na Univerzitetu u Banjaluci.

Kada je riječ o pripremi novog zakona o visokom obrazovanju u Republici Srpskoj, Mataruga kaže da se Univerzitet u Banjaluci u potpunosti stavlja na raspolaganje Vladi Srpske da se uz pomoć ekspertskog tima izradi novi nacrt ovog zakona.

On je podsjetio da je prošireni kolegijum Univerziteta u Banjaluci utvdio jedinstven stav da nacrt zakona u aktuelnoj formi nije zadovoljavajući, te da je zahtjev za njegovo povlačenje iz procedure poslao svim relevantnim institucijama Srpske.

Izvor: Mojkontakt

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/univerzitet-u-banjaluci-do-petka-je-rok-za-prijavu-brucosa/?utm_source=NajnovijeVijestiSidebar&utm_medium=Blcom&utm_campaign=NajnovijeVijestiSidebar||claudebot