Detalji deložacije u Banjaluci: “Samoubistvo mi je jedino rješenje”

Objavljeno: 23. 8. 2016 u 12:20h

Porodica Radomira Kuzmića iz banjalučkog naselja Česma juče nije deložirana iz kuće, jer je ovaj domaćin odlučio da, kako kaže, svoj dom brani životom prijeteći da će se dići u vazduh paljenjem plinske boce.

Kako bi spriječio deložaciju, Kuzmić je policiju i sudske izvršioce dočekao na terasi kuće sa dvije plinske boce i 15 litara goriva. Ispred kuće ove četvoročlane porodice okupile su se i mnogobrojne komšije koje su podržavale nesrećnog čovjeka, ne krijući ogorčenje zbog sudske odluke.

Ovo je nastavak priče koja traje već osam godina, koliko je prošlo od kada je Radomir štrajkovao glađu ispred Narodne skupštine RS.

Kuzmić je u ratu kuću u selu pored Slavonskog Broda mijenjao za ovu u Banjaluci. Međutim, stari vlasnici kuće u Banjaluci su se predomislili, a zatim tražili i dobili poništenje ugovora o zamjeni još 2009. godine. S druge strane, imanje Kuzmića u Slavonskom Brodu je devastirano i nije održavano, zbog čega ova porodica nema gdje da se vrati.

Radovan Kuzmić ističe da je još prije nekoliko dana od Osnovnog suda obaviješten da on i njegova porodica u određenom roku moraju da napuste kuću u kojoj trenutno žive kako bi je predali bivšim vlasnicima.

“S obzirom na to da mi nismo imali gdje da odemo, ostali smo u kući. Osim toga, nisam ni htio, jer smatram da je ova deložacija nezakonita, između ostalog, imovina je još na meni. Imam dokaze” – rekao je Kuzmić, koji u Banjaluci od rata živi sa suprugom i dvoje djece.

On tvrdi da sudski izvršioci nisu imali ni nalog za jučerašnju deložaciju.

“Samoubistvo mi je jedino rješenje, jer proteklih nekoliko godina, od kada traje ova agonija, nema kome se nisam žalio, ali uzalud. Ispucao sam sve pravne lijekove i na kraju niko nije imao sluha za problem moje porodice” – rekao je Kuzmić.

U kuću, istakao je on, juče nikoga nije želio da pusti, čak ni sudskog izvršioca, a što se tiče policije, samo da je krenula uz stepenice, kaže, svašta bi se desilo.

“I dalje ću nastojati da obustavim taj izvršni postupak, jer imam argumente, a i na osnovu Geodetske uprave nesprovodivo je prenošenje svojine. Pokušaću bar donekle da ispravim nepravdu koju trpim godinama. Osim toga, planiram i tužbu protiv druge strane za nadoknadu štete na mom posjedu u Hrvatskoj, jer je devastiran zbog neodržavanja” – naglasio je Kuzmić dodajući da je druga strana bila dužna da, po ugovoru o zamjeni nekretnina, uđe u posjed i održava ga kao što su oni to činili u Banjaluci.

Pritisnuta teškim problemima, njegova supruga Gorana nije smogla snage da razgovara sa novinarima. Prošaputala je da ne zna šta bi da je ostala bez muža.

“Ovo nam je jedini dom” – kratko je rekla Gorana brišući suze.

U Centru javne bezbjednosti (CJB) Banjaluka ističu da su pripadnici Policijske stanice Obilićevo pružili asistenciju prilikom planirane deložacije koju je naložio banjalučki Osnovni sud.

“U ovom slučaju nije bilo postupanja policijskih službenika” – rekli su u CJB Banjaluka.

Odgovore na pitanja zbog čega je deložacija odgođena i kakav je dogovor postignut, kao i koji je sljedeći korak, od banjalučkog Osnovnog suda juče nismo dobili.

Porodica

U četvoročlanoj porodici Kuzmić jedino je zaposlen Radomir, njegova supruga je domaćica, dok je sin nezaposlen, a kćerka student.

Jedan pokušaj deložacije ranije je propao, jer je utvrđeno da Kuzmići nemaju gdje da odu kada budu izbačeni iz kuće u kojoj žive.

Izvor: Glassrpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/detalji-delozacije-u-banjaluci-samoubistvo-mi-je-jedino-rjesenje/?utm_source=BanjalukckeVijestiSidebar&utm_medium=Blcom&utm_campaign=BanjalukckeVijestiSidebar||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])