Čubrilović i Balaban posjetili deponiju u Ramićima: Ispunjeni svi uslovi iz ekološke dozvole

Objavljeno: 23. 8. 2016 u 14:11h

Deponija u Ramićima je na putu da prva u regionu dobije upotrebnu dozvolu po novoj uredbi o odlaganju otpada, jer ispunjava sve potrebne ekološke uslove. Ovdje se mjere čistoća vazduha i vode, čiji parametri, kao i svi ostali, zadovoljavaju evropske standarde.

Rekao je ovo predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović prilikom jučerašnje posjete regionalnoj deponiji “Depot” u Ramićima.

Čubrilović se upoznao sa nedavno završenim projektom sanacije i proširenja regionalne deponije.

“Nadam se da će se novim ulaganjem, prije svega uređajem za sagorijevanje otpada, još više osavremeniti korišćenje regionalne deponije u Ramićima, koja iz godine u godinu bilježi pozitivno poslovanje i ima rast ukupnog prihoda i dobiti. Svaka deponija je potencijalna bomba ako se sa njom ispravno ne rukuje, a za svaku pohvalu je kako se gazduje ovim objektom” – rekao je Čubrilović.

Predsjednik Skupštine grada Banjaluka Budimir Balaban naveo je da se postavlja i pitanje reciklaže i povećanje vijeka njene eksploatacije, kao budući vid razvoja “Depota”.

“Dilema je da li će to biti reciklaža na mjestu prikupljanja, na deponiji ili možda u spalionici. To su neki planovi koje ćemo u narednom periodu realizovati, a tragamo za rješenjima koja neće građane dodatno opteretiti troškovima” – rekao je Balaban.

Direktor “Depota” Novo Grujić rekao je da su ispunjeni svi postavljeni uslovi iz ekološke dozvole.

“Skoro je puštena u rad praonica točkova za kamione, koji dovoze otpad, kao i uređaj za otplinjavanje deponije. Ovdje dnevno dolazi između 400 do 600 tona otpada, ili od 70 do 80 kamiona. Kada su bile poplave dolazilo je više od 500 kamiona dnevno. Sve to je zbrinuto u novoj sanitarnoj kaseti” – rekao je Grujić.

On je dodao da usluge deponije, osim Banjaluke, koriste i opštine Čelinac, Kotor Varoš, Kneževo, Laktaši, Srbac, Gradiška i Prnjavor.

Projekat

Projekat sanacije i proširenja regionalne deponije u Ramićima završen je posljednjih dana jula, a investicija vrijedna 2,85 miliona evra ima cilj poboljšanje kvaliteta i očuvanje životne sredine. Riječ je o projektu podrške sektoru čvrstog otpada koji je finansirala Evropska komisija iz IPA fondova.

Izvor: Glas Srpske 

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/cubrilovic-i-balaban-posjetili-deponiju-u-ramicima-ispunjeni-svi-uslovi-iz-ekoloske-dozvole/?utm_source=BanjalukckeVijestiSidebar&utm_medium=Blcom&utm_campaign=BanjalukckeVijestiSidebar||claudebot