Banjaluka: Komplikovane procedure oko usvajanja, djeca najviše ispaštaju (Video)

Objavljeno: 22. 8. 2016 u 09:44h

Usvajanje djece u Srpskoj je dugotrajan, zahtijevan proces. Dosta zainteresovanih usvojitelja, ali malo usvojene djece. Zvuči po malo čudno, jer trenutno u Domu “Rada Vranješević” ima njih 95, od novorođenčadi do studenata.

U toku ove godine usvojena su samo tri djeteta, dok se oko jednog još vodi postupak. Zbog duge i komplikovane procedure, većina djece svoje djetinjstvo provedu upravo u domu.

“Vrlo teško se odlučuju roditelji, biološki roditelji da daju saglasnost u nadi da će se srediti, da će organizovati svoj život, da će preuzeti svoje djete. Nažalost, u svom tom čekanju najviše ispaštaju djeca koja im prosto najljepši period života, djetinjstva, da bude obilježen boravkom Domu”, rekla je pedagog u Domu “Rada Vranješević” Vinka Belenzar.

Djeca koja se najviše usvoje su mlađeg uzrasta, do godinu dana. Desi se po neki izuzetak, pa da i starije djete dobije novu porodicu, ali ipak i to zavisi od pravnih uslova, za koje nema prepreka. Uloga Doma je između ostalog priprema djeteta za usvojenje, sve ostalo je posao Centra za socijalni rad.

“Uglavnom naša uloga je edukativna. I za pripremu djeteta i eventualno, ako se od nas traži. Ima dosta potencijalnih usvojitelja, ljudi koji su već prošli te procedure centra, koji su pronašli pedijatra ili tako nekoga ko će im biti pri pomoći u tom nekom prvom periodu”, rekla je Belenzar.

U dom se često javljaju potencijalni usvojitelji, ali je to pogrešna adresa. Jedina prava adresa je Centar za socijalni rad. Ko će postati usvojitelj odlučuje stručni tim centra.

Lica koja žele usvojiti dijete, treba da podnesu zahtjev organu starateljstva. Ko najviše odgovara, odlučuju upravo oni.

“Organ starateljstva obavezan je da angažuje tim stručnjaka za procjenu cjelokupne situacije potencijalnih usvojilaca, kako bi sa svih relevantnih stanovništva (pravnog, psihološkog, pedagoškog i zdrastvenog) bilo moguće donijeti pravilnu odluku i ispuniti osnovnu svrhu usvojenja”, rečeno je u Centru za socijalni rad.

Postoji razlika u potpunom i nepotpunom usvaanju. Potpuno se može usvojiti isključivo dijete do pet godina. Nepotpuno usvajanje se odnosi na stariju djecu od pet godina i to znači da djete ne mora da raskine vezu sa biološkim roditeljima. Problem nastaje što većina potencijalnih usvojitelja žele tek rođenu djecu, često okreće glavu od djece koji su prethodno živjeli u teškim uslovim

Izvor: Atv

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/banjaluka-komplikovane-procedure-oko-usvajanja-djeca-najvise-ispastaju-video/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot