Traže rješenje za Crno vrelo

Objavljeno: 20. 8. 2016 u 11:38h

Sudbina projekta vodovodnog sistema “Crno vrelo”, kojim bi trebalo da bude riješeno pitanje snabdijevanje vodom Borkovića, Gornje Piskavice, Bronzanog Majdana, Slavićke, Bistrice i Radosavske, te dijela Prijedora sa ukupno 30.000 potrošača, trebalo bi da bude poznato za manje od sedam dana sa izradom presjeka finansijskog stanja i prijedloga za nastavak gradnje.

Ovo je saopšteno iz Gradskog odbora Demokratskog narodnog saveza (DNS) u kojem su pojasnili da je to odlučeno na sastanku Nadzornog odbora ovog projekta održanog u četvrtak u Banjaluci. Na sastanku su učestvovali gradonačelnik Prijedora Marko Pavić i predsjednik Skupštine grada Budimir Balaban.

“Biće formirana komisija za arbitražu koja će u tom roku napraviti presjek finansijskog stanja i ponuditi prijedlog rješenja kako bi bila nastavljena realizacija ovog projekta” – saopšteno je iz DNS-a.

Podsjetili su da je gradnja ovog vodovodnog sistema obustavljena prije četiri godine.

Gradonačelnik Slobodan Gavranović izjavio je u petak da pitanje “Crnog vrela” još nije definisano do kraja.

“Osnovni razlog su nedostatak novca i na koji način će biti regulisani odnosi sa budućim izvođačem radova. Budžetom grada za ovaj projekat planirano je 2,3 miliona KM, ali taj novac nemaju na raspolaganju. Imamo operativno oko 300.000 KM, a ostatak smo planirali na osnovu odluke Vlade RS o odobravanju sredstava iz linija pomoći za lokalne zajednice. Taj novac još nismo dobili i to je osnovni razlog zbog kojeg još nismo nastavili sa realizacijom projekta” – kazao je Gavranović.

Komentarišući činjenicu da je informacija stigla iz DNS-a, čiji su Pavić i Balaban kadrovi, Gavranović je rekao da će “Crno vrelo”, kao i bilo koji drugi infrastrukturni problemi u Banjaluci, biti korišćen u predizborne svrhe.

Direktor Centar za razvoj i unapređenje sela Milenko Šarić rekao je da, kada je u pitanju Banjaluka, treba mnogo toga da bude urađeno kako bi taj sistem bio završen.

“Napravili smo centralni rezervoar “Zvijezda”, koji je spojen sa primarnim dijelom mreže. Od njega sada treba da napravimo distributivne cjevovode prema postojećim lokalnim vodovodima koje treba da budu integrisani u jednu cjelinu” – kazao je Šarić.

Ulaganja

Realizacija projekta “Crno vrelo” na području grada Banjaluka počela je 2012. godine, ali do danas nije završena zbog nedostatka novca. Prema informaciji o snabdijevanju vodom seoskog područja, u izgradnju cjelokupne mreže u prethodnih nekoliko godina uloženo je više od 25 miliona KM, od toga oko 7,2 miliona u “Crno vrelo”.

Izvor: Glas Srpske 

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/traze-rjesenje-za-crno-vrelo/||claudebot