Banjaluka: U kontejnere za reciklažu bacaju sve i svašta

Objavljeno: 20. 8. 2016 u 14:05h

Konterjneri za reciklažu otpada postavljeni su na 91 lokaciju i uprkos činjenici što se vidno razlikuju od običnih, pojedini neodgovorni stanovnici bacaju u njih sve i svašta.

To tvrdi tehnički direktor Komunalnog preduzeća “Čistoća” Milan Plavšić.

“Ekološka svijest i dalje je na niskom nivou iako su prvi kontejneri za reciklirani otpad postavljeni još  prije 13 godina. Kod odlaganja smeća građani imaju mogućnost da u posebne kontejnere bacaju karton, papir, pet ambalažu i metal. Svi su jasno označeni, mnogi ne mare za to. Bacaju sve i svašta i na kraju sakupimo veoma malo reciklažnog materijala” – kaže Plavšić.

Stanovnik Obilićeva Dušan Mitrić kaže da koristi reciklažne kontejnere i da sortira otpad.

“Žao mi je što više ljudi ne razdvaja smeće jer tako razvija ekološku svijest ali i čini dobro društvu. Otpatke od hrane i ono za šta ne postoji kontejner bacam sve zajedno u vrećama za smeće. Ostali otpad bacam u kontejnere predviđene za njih. Kutije i papir skupljam danima kao i plastične flaše pa ih nosim kada se nakupi. Tako bi trebalo svi da rade međutim mnogi ne žele da razmišljaju na taj način jer im se ne da da sortiraju smeće” – kaže je Mitrić.

Reciklirati se mogu razni materijali. Staklo je jedini materijal koji se može reciklirati bezbroj puta a da ne gubi na kvalitetu. Od jedne tone starog stakla može se dobiti tona novih staklenih flaša. Reciklažom papira dobija se novi papir koji se koristi za pravljenje kartona i novina. Koristi se i u građevinarstvu kao izolir papir, kao i u industriji namještaja. Reciklažom starih guma mogu se dobiti novi proizvodi kao što su podloge za sportske terene, obloge za izolaciju krovova, saobraćajni znakovi. Od stare pet ambalaže prave se proizvodi kao što su odjeća, tepisi, posteljina.

Na području gradu postoji više firmi koje se bave otkupom otpada a u većini ističu da im sami građani najmanje donose smeća namijenjenog za recikliranje.

“Svijest o pravilnom recikliranju je na niskom nivou ali je najviše razvijena u osnovnim školama kod djece, gdje postoje takozvana zvona za odvajanje otpada” – kazao je direktor jednog od preduzeća za otkup recikliranog otpada, Dragan Vukčević.

Otkupne cijene

Cijene sekundarnih sirovina odnosno materijala za recikliranje određuje prema kvalitetu.

“Otkupne cijene papira i kartona kreću se od 10 do 12 feninga po kilogramu, dok se za pet ambalažu i najlon plaća do 45 feninga za kilogram. Postoji razlika između providnog i šarenog najlona, providni je skuplji” – kazao je direktor ovog preduzeća Dragan Vukčević.

Kada je riječ o sekundarnom otpadu od gvožđa, željezo i lim se otkupljuju za 15 odnosno 20 feninga po kilogramu.

Izvor: Glas Srpske 

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/banjaluka-u-kontejnere-za-reciklazu-bacaju-sve-i-svasta/||claudebot