Uskoro ljekar nadohvat ruke za 2.000 mještana u Donjim Kolima

Objavljeno: 19. 8. 2016 u 12:00h

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Dragan Bogdanić i gradonačelnik Slobodan Gavranović položili su juče kamen temeljac za izgradnju novog objekta u kojem će biti ambulanta i mjesna zajednica u Donjim Kolima.

Tom prilikom Bogdanić je rekao da je početak izgradnje ambulante dokaz stalne podrške Vlade RS Domu zdravlja i građanima Banjaluke.

“Cilj izgradnje ovog i drugih objekata je da se obezbijede jednaki uslovi liječenja za sve građane RS. Nova ambulanta će omogućiti bolju zdravstvenu uslugu za više od 2.000 mještana. Ukupna vrijednost radova je 365.000 KM, a rok izgradnje 240 dana” – kazao je Bogdanić.

Napomenuo je da je resorno ministarstvo od 2007. godine u saradnji sa gradom izgradilo i opremilo ambulante na Laušu, u Lazarevu, Srpskim toplicama, Bočcu i Borkovićima.

“Sanirane su ambulante na Starčevici, u Krupi na Vrbasu,  Motikama te objekat Poliklinike. Kroz Razvojni program RS obezbijeđena su i sredstva za izgradnju ambulanti u Piskavici i Zalužanima” – naveo je Bogdanić.

Gavranović je istakao da je grad 2011. godine napravio plan izgradnje ambulanti.

“Od 55 mjesnih zajednica, planom je bilo predviđena izgradnja u 38. Do sada smo otvorili 34, a ambulanta u Donjim Kolima bi trebalo da bude 35” – kazao je Gavranović i najavio da bi sljedeći objekat trebalo da bude izgrađen u MZ Bistrica.

Pošto se radi o kombinovanom objektu u kojem će biti smještena i mjesna zajednica, Gavranović je rekao da je grad obezbijedio većinu novca.

“Za izgradnju objekta MZ iz budžeta je planirano više od 200.000 KM. Ostatak troškova koji se odnosi na izgradnju ambulante se dijeli između Ministarstva zdravlja koje je obezbijedilo 110.000 KM i grada oko 46.000 KM” – objasnio je Gavranović.

Mještanin Marko Galić rekao je da će se izgradnjom ovog objekta preporoditi stanovništvo ove MZ.

“Do sada smo morali ići kod ljekara u druge mjesne zajednice, pa čak i u centar grada. Nova ambulanta će nam olakšati život, jer će doktor bukvalno biti pred vratima” –  kazao je Galić.

Mještanin Mile Koprena je dodao da treba omogućiti ljudima uslove da ostanu na selu.

“Kada bude izgrađena mjesna zajednica i ambulanta, ljudi će imati više razloga da ostanu vezani za ovaj kraj. Neće morati putovati kilometrima do najbližeg ljekara, a to je pogotovo važno za starije” – naveo je Koprena.

Objekat

Direktor Doma zdravlja Gordana Tešanović kazala je da će prostor biti površine 123 metra kvadratna.

“Ambulanta će imati ljekarsku ordinaciju, prostor za intervenciju i recepciju. Za sada nije planirana laboratorija. Očekujemo da bi timovi porodične medicine trebalo da imaju više od 2.000 korisnika” – rekla je Tešanovićeva.

Izvor: Glas Srpske 

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/uskoro-ljekar-nadohvat-ruke-za-2-000-mjestana-u-donjim-kolima/?utm_source=NajnovijeVijestiSidebar&utm_medium=Blcom&utm_campaign=NajnovijeVijestiSidebar||claudebot