Obala Vrbasa uzurpirana privatnim kućama i kafićima

Objavljeno: 19. 8. 2016 u 11:12h

Obala Vrbasa uzurpirana je privatnim kućama i kafićima, zbog čega Banjaluka nema uređeno šetalište i plaže pored rijeke.

Banjalučani većinom ne mogu ni da priđu Vrbasu kako bi se odmarali i roštiljali uz rijeku, jer je prostor dužinom toka neuređen ili u privatnom vlasništvu. Mnoge kuće i vikendice izlaze tik na rijeku, pa privilegiju da uživaju u ljepotama Vrbasa imaju samo pojedinci i njihovi poznanici, dok je većini zabranjen prilaz.

Problema imaju i ribari, jer se, kažu, od Karanovca do samog grada, ne može prići reci.

“Vrbas je opšte dobro, ali je cijelim tokom betoniran i uzurpiran privatnim objektima. Gradnja je uzela toliko maha da se to više ne može prihvatiti, dok ribari plaćaju porez na vodu koju ne mogu koristiti” – ističe Marinko Popović iz Sportsko-ribolovačkog društva Banjaluka, dodajući da su često prinuđeni da zovu inspekciju.

Stručnjaci upozoravaju da je pojas uz rijeku javno dobro i da mora biti dostupan svima.

Starosjedelac i građevinski inženjer u penziji Mesud Mulaomerović ocjenjuje ovakvo stanje kao „urbanistički genocid“.

“Radi se samo o ličnim interesima i to nikakve veze nema sa urbanizmom i potrebom grada. Nedopustivo je da imamo toliko privatnih objekata, koji pri tom i direktno ispuštaju kanalizaciju u Vrbas, jer ni taj aspekt nije adekvatno riješen” – ističe on i pita još „šta će nam turizam, ako se ne može prići obali“.

Dugogodišnji arhitekta Predrag Mitraković, koji je bio i načelnik Odeljenja za urbanizam, podsjeća da neke kuće uz Vrbas datiraju još od prije stotinu godina, dok je lijeva obala u Boriku, na pojasu od Venecija do Rebrovačkog mosta, sagrađena između dva rata.

“Ljudi su i tada imali parcele koje su izlazile kompletno do Vrbasa, ali je nisu koristili, jer je pravilo uvek bilo da ribarske staze i prolazi uz korito moraju ostati slobodni. U novije vreme je bilo legalne gradnje, ali ni ona nije bila u skladu sa urbanim pristupom” – kaže Mitraković.

Gradonačelnik Slobodan Gavranović tvrdi da će se morati porušiti svi objekti koji su nezakonito ušli na zemljište koje pripada vodotoku.

“Imamo planska dokumenta i rješenje koji predstavljaju osnov za uređenje obale. Kada bude dovoljno novca, treba krenuti sa tim projektima” – izjavio je Gavranović.

Nema para

Prije nekoliko godina izrađen je regulacioni plan uređenja obala Vrbasa u dužini od 20 kilometara, od Karanovca do Delibašinog sela, ali za ovaj skupi projekat još nema para.

“Mislim da u urbanoj zoni i obale Vrbasa moraju izgledati urbano, ali kako tačno, to je stvar stručnjaka” – poručio je Slobodan Gavranović.

Izvor: Atv

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/obala-vrbasa-uzurpirana-privatnim-kucama-i-kaficima/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot