Banjaluka: Studenti sa invaliditetom ne mogu u nove sobe

Objavljeno: 19. 8. 2016 u 16:53h

Među budućim stanarima četvrtog paviljona Studentskog centra “Nikola Tesla” u Banjaluci neće biti studenata sa invaliditetom, jer nijedna soba nije za njih prilagođena.

Savremeno opremljena zgrada odavno plijeni pažnju i oduševljenje mladih, koji nestrpljivo očekuju da im otvori svoja vrata. Mnogi žele da konkurišu upravo za smještaj u tom paviljonu koji bi prije oktobra trebalo da bude useljiv.

Izgrađene su i pristupne rampe za studente sa invaliditetom, koji su se takođe veselili što će dobiti novi dom. Nažalost, njihovom oduševljenju brzo je došao kraj.

Sobe, ali ni kupatila u novom domu nisu prilagođene osobama koje se mogu kretati jedino uz pomoć invalidskih kolica.

“Razočarani smo što u novom četvrtom paviljonu nisu omogućeni uslovi za život studenata sa invaliditetom” – poručuje student treće godine socijalnog rada na banjalučkom Fakultetu političkih nauka Ognjen Ranisavić, koji je osoba sa invaliditetom.

Ranisavić ističe da je ovo ogroman propust i da jedan ovakav objekat mora posjedovati sobe za studente sa invaliditetom.

“Očekivali smo da će sve biti izgrađeno tako da se lica sa invaliditetom nesmetano po njemu mogu kretati i normalno živjeti. Nelogično je da su napravili novu zgradu, a da nisu obratili pažnju na te stvari” – istakao je Ranisavić.

On poručuje nadležnima da im studenti sa invaliditetom stoje na raspolaganju ukoliko odluče da isprave ovaj propust.

“Niko od nas ne može bolje znati šta je potrebno licima sa invaliditetom. Fizičke barijere i neprilagođeni prostori su nam jedan od najvećih problema i spremni smo da se zajedno protiv njih borimo” – dodao je Ranisavić.

Rektor Univerziteta u Banjaluci Milan Mataruga kaže da sobe za studente sa invaliditetom postoje u trećem paviljonu SC “Nikola Tesla”. Tu je, kako kaže, na raspolaganju 12 soba, odnosno 48 kreveta, koje su u potpunosti opremljene i prilagođene toj kategoriji studenata.

“Danas na Univerzitetu u Banjaluci studira ukupno 42 studenta sa invaliditetom, od kojih osmoro koristi navedene sobe. Ako u budućnosti budu rasle potrebe za smještajnim kapacitetima za tu kategoriju studenata, Univerzitet će učiniti sve potrebno u tom pravcu” – istakao je Mataruga.

Dodao je i da je Univerzitet u Banjaluci 11. avgusta uputio Odjeljenju za prostorno uređenje grada Banjaluke zahtjev za dobijanje upotrebne dozvole za četvrti paviljon. U roku od 15 dana od datuma predaje zahtjeva trebalo bi da bude, kako kaže, formirana komisija za obavljanje tehničkog pregleda, poslije čega slijedi pregled objekta.

“Očekujemo da će taj posao biti uskoro završen, čime će biti stvoreni uslovi da četvrti paviljon prije početka nove akademske godine primi svoje prve stanare” – dodao je Mataruga.

Troškovi

U izgradnju četvrtog paviljona Studentskog centra “Nikola Tesla” uloženo je 7,53 miliona maraka. U to nisu uračunati troškovi za nabavku namještaja, koji će koštati 1,1 milion maraka.

Četvrti paviljon ima:

– 140 soba i 280 kreveta

– kuhinje na svakom spratu

– studentsko pozorište

Izvor: Glassrpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/banjaluka-studenti-sa-invaliditetom-ne-mogu-u-nove-sobe/?utm_source=BanjalukckeVijestiSidebar&utm_medium=Blcom&utm_campaign=BanjalukckeVijestiSidebar||claudebot