U Banjaluci 380 krivičnih djela za mjesec dana

Objavljeno: 18. 8. 2016 u 15:12h

U Centru javne bezbjednosti Banjaluka danas je održana redovna konferencija za novinare povodom prezentovanja rezultata rada za jul 2016. godine, kojoj su prisustvovali načelnik Centra Boško Pandža i načelnik Sektora kriminalističke policije Darko Novković.

Načelnik Pandža je na početku svog izlaganja istakao da je stanje bezbjednosti na području Centra javne bezbjednosti Banjaluka zadovoljavajuće, nije bilo izvršenih teških krivičnih djela i narušavnja javnog reda i mira u većem obimu koja su izazvali uznemirenje javnosti, a koja su ostala nerasvjetljena.

Izvještajni period, u odnosu na uporedni period, karakteriše značajno povećanje ukupne rasvjetljenosti krivičnih djela, kao i rasvjetljenosti krivičnih djela po nepoznatom izvršiocu. Evidentiran je manji broj narušavanja javnog reda i mira i manji broj nastradalih lica u saobraćajnim nezgodama za 50%.

Načelnik Sektora kriminalističke policije Darko Novković je istakao da je na području Centra javne bezbjednosti Banjaluka u mjesecu julu 2016. godine izvršeno 380 krivičnih djela, što je više za 16,2% u odnosu na uporedni period.

Povećanje evidentiranih krivičnih djela odnosi se na 94 krivična djela koji su obuhvaćeni akcijom „Administrator“, a drugi dio povećanja se odnosi na krivična djela u vezi sa zloupotrebom električne energije koja su izvršena od strane poznatih izvršilaca. Pomenuta povećanja evidentiranih krivičnih djela predstavljaju rezultat rada policijskih službenika. Iz oblasti opšteg kriminaliteta ukupno je riješeno 270 krivičnih djela ili 83,3% što je više za 17% u odnosu na isti period prethodne godine.

Po nepoznatom izvršiocu rasvjetljeno je 59,1%. Zaprimljene su 24 prijave o počinjenim krivičnim djelima protiv života i tijela i jedno krivično djela protiv polnog integriteta i sve su riješene. Evidentirano je osam samoubistava. U oblasti zloupotrebe opojnih droga aktivnostima policijskih službenika otkriveno je 9 krivičnih djela, što je više za 125 %, dok su u uporednom periodu evidentirana 4 krivična djela.

Oduzeto je oko 900 grama marihuane, oko 90 stabljika kanabisa, oko 600 komada sjemenki, oko 5,20 grama heroina i oko 1,30 grama kokaina. Iz oblasti krivičnih djela privrednog kriminaliteta u posmatranom periodu otkriveno je 30 krivičnih djela što je više za 57,9% u odnosu na isti period prethodne godine. Materijalna šteta pričinjena izvršenim krivičnim djelima u oblasti privrednog kriminaliteta je 3.164.000,00 KM.

U mjesecu julu 2016. godine evidentirano je ukupno 176 narušavanja javnog reda i mira, od čega 227 prekršaja, koji su sankcionisani podnošenjem 79 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka i izdavanjem 113 prekršajna naloga. Prekršaje je počinilo 231 lice, među kojima je 26 povratnika.

U posmatranom periodu 2016. godine evidentirano je 384 saobraćajnih nezgoda, u kojima je poginulo dvoje lica, 31 teško, a 118 lakše povrijeđeno. Posmatrajući uporedni period 2015. godine, evidentno je smanjenje od 50% ukupno poginulih lica. Iz saobraćaja je isključeno 646 vozača, od toga 473 vozača je isključeno zbog vožnje pod uticajem alkohola, 150 vozača je isključeno zbog upravljanja motornim vozilom prije sticanja prava, 10 zbog uticaja opijata i iz ostalih razloga je isključeno 13 vozača.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/u-banjaluci-380-krivicnih-djela-za-mjesec-dana/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot