Trogodišnjem Viktoru Damjanoviću iz Banjaluke potrebna pomoć za liječenje od cerebralne paralize

Objavljeno: 18. 8. 2016 u 09:26h

Normalan život i budućnost trogodišnjeg Viktora Damjanovića iz Banjaluke zbog teške bolesti, skupih tretmana i nemogućnosti njegovih roditelja da pokriju silne troškove zavise isključivo od pomoći dobrih ljudi.

Plavokosi Viktor, vragolastog pogleda i osmijeha, osuđen je na život u kolicima i bez mogućnosti komunikacije, naravno ukoliko ne bude sakupljen prijeko potreban novac za skupe tretmane u Slovačkoj.

Naime, ovaj dječak je zbog komplikacija pri porođaju, kada je skoro deset minuta bio klinički mrtav, obolio od cerebralne paralize. Ipak, uprkos tome što se radi o veoma teškoj bolesti, šanse da Viktor prohoda i progovori u toj mjeri da bude samostalan su od 70 do 80 odsto.

Od te radosti za čitavu porodicu dijele ih dva ili eventualno tri tretmana po 8.000 evra u specijalizovanoj klinici.

“Išli smo na mnoge vježbe i tretmane po državnim bolnicama, ali sve to u bilo kojoj klinici da dobiješ traje veoma kratko jer, nažalost, ima mnogo takve djece, a malo osoblja. Tako da se ne može postići napredak. Pokušavali smo i privatno, dolazila nam je djevojka kući, ali i to nam je bio preveliki trošak jer jedan tretman košta 50 maraka. Nadu smo dobili kada sam našao rehabilitacioni centar ‘Renona’ u Slovačkoj, gdje su mnoga djeca otišla i prohodala, ali opet su te pare problem”, priča otac Nebojša Damjanović.

Tretman u pomenutoj klinici traje 28 dana, a radi se o jednoj od najsavremenijih klinika za rehabilitaciju. Kako kaže Nebojša, stručnjaci u periodu boravka sa malenim pacijentima rade i po osam do devet sati dnevno.

bl

“Pored velike posvećenosti doktora u periodu boravka tamo, aparati na kojima rade su najsavremeniji”, kaže on.

Damjanovići su do sada sakupili jedan mali dio sredstava i to sve zahvaljujući širem krugu prijatelja i porodici, ali kako se Viktoru bliži treći, “kritični”, rođendan, novac postaje sve neophodniji.

“Moramo što prije sakupiti potreban iznos bar za jedan tretman jer su šanse da ozdravi najveće ukoliko se sa radom krene prije treće godine. Već poslije opadaju sa nekih 80 odsto na 60, 50 i tako sve manje, kako vrijeme prolazi”, govori Nebojša i dodaje da im dodatne probleme pravi i to što Viktorovo stanje zahtijeva cjelodnevnu brigu, tako da supruga Danijela ni ne traži posao, dok je i Nebojša nedavno ostao bez zaposlenja.

Kum malenog Viktora ispričao nam je kako se radi o djetetu punom želje za životom.

“Koliko je to veselo dijete, a tek koliki nagon ima da krene hodati. Ima želju, samo što nema snage. Pretprošle nedjelje smo ga krstili, a od 15 djece jedini on se sve vrijeme smijao”, rekao je Milan Savanović.

Apel za pomoć

Nebojša i Danijela, roditelji bolesnog Viktora, uputili su apel svim građanima, ali i preduzećima, te javnim ličnostima da im pomognu u borbi za ozdravljenje njihovog jedinca.

“Pomozite našem djetetu da se normalno razvija, hoda, igra, priča i crta kao i svi njegovi vršnjaci”, kažu roditelji ovog mališana.

Sredstva se mogu uplatiti na žiro račun 555-100002897-12-49 A.D. Nova banka, na ime Nebojša Damjanović.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/trogodisnjem-viktoru-damjanovicu-iz-banjaluke-potrebna-pomoc-za-lijecenje-od-cerebralne-paralize/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot