Potpisano mandatno pismo o restrukturisanju banjalučke Toplane

Objavljeno: 17. 8. 2016 u 14:22h

Gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović, direktor banjalučke “Toplane” Mićo Milovanović i direktor Evropske banke za obnovu i razvoj /EBRD/ u BiH Jan Braun potpisali su danas u Banjaluci mandatno pismo o operativnom i finansijskom restrukturisanju “Toplane”.Ovo uključuje investicije u modernizaciju infrastrukture daljinskog grijanja u gradu i refinansiranju i djelimičnom otpisu postojećeg duga i obaveza Toplane, navodi se u saopštenju Gradske uprave Banjaluka.

Gavranović je pojasnio da je riječ o zajmu EBRD-a u iznosu od 15 miliona evra, uz veoma povoljne uslove.

“Kredit će biti realizovan u dvije tranše od deset i pet miliona evra, rok otplate je 15 godina, uz grejs period do tri godine i kamatnu stopu od jedan odsto”, istakao je Gavranović.

On je rekao da bi prva tranša kredita od deset miliona evra trebalo da bude namijenjena za nabavku novih kotlova na biomasu koji bi bili istalisani u “Toplani”, dok bi drugi dio od pet miliona bio namijenjen za refinansiranje kupovine obveznica i instalisanje postojećih kotlova na biomasu.

“Ovo je veoma zanačajan događaj za `Toplanu`, ali i za naš grad, jer je ovo velika prilika da se stanje u `Toplani` sredi i da ona postane održivo preduzeće”, istakao je Gavranović.

On je dodao da je Skupština grada Banjaluka na posljednjoj sjednici, 29. jula, već razmatrala sadržaj mandatnog pisma i dala saglasnost na njegovu primjenu.

Načelnik Odjeljenja za privredu Radenko Komljenović, koji je prisustvovao sastanku, rekao je da bi se realizacijom ovog projekta izvršilo tehničko i ekonomsko restrukturisanje toplifikacionog sistema u gradu.

“Time bi se stvorili uslovi da `Toplana` bude ekonomski samoodrživa i tehnološki osposobljena za kvalitetnu i kontinuiranu isporuku toplotne energije korisnicima”, naveo je Komljenović.

 

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/potpisano-mandatno-pismo-o-restrukturisanju-banjalucke-toplane/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])