Mladi iz banjalučkih sela bježe u grad

Objavljeno: 15. 8. 2016 u 10:24h

Potkozarje, Bronzani Majdan, Kola i Donja Kola, neka od najmnogoljudnijih seoskih naselja, posljednjih godina suočavaju se sa velikim odlaskom stanovništva u gradove u potrazi za boljim životom, malim natalitetom i velikim brojem neoženjenih muškaraca.

U lokalnim mjesnim zajednicama ističu da im je potrebna bolja putna infrastruktura i vodovodna mreža kako bi stanovništvo koje je ostalo moglo nesmetano da se bavi stočarstvom, poljoprivredom i šumarstvom.

Milan Popović, predsjednik Savjeta MZ Potkozarje, rekao je da u selu koje se prostire na 15.000 kvadratnih kilometara živi 3.500 do 4.000 stanovnika.

“U naše krajeve se malo ulaže, a imamo veliki broj stanovnika. Trebalo bi mnogo više ulagati ne samo u ovu, već u sve zajednice. Najveći problem je što mladi bježe u gradove iz sela jer misle da je tamo bolje, a ni nadležne institucije se ne trude dovoljno da ih zadrže u ovim mjestima”, rekao je on za Nezavisne novine.

Bronzani Majdan, prema riječima Dragana Zrnića, predsjednika Savjeta MZ, nekada je bio opština, a sada broji 700 domaćinstava i oko 2.600 stanovnika. Ima razvijenu putnu infrastrukturu, ambulantu, policijsku stanicu, poštu, polovično obnovljen Dom kulture i prostoriju MZ.

U Kolima živi oko 2.000 stanovnika.

“U posljednjih deset godina MZ je dosta napredovala i mnogo se uradilo, riješili smo problem vodosnabdijevanja, sanirali nekoliko puteva, ambulantu i mjesnu kancelariju, tako da možemo reći da smo jako zadovoljni. Napretku će još više doprinijeti sanacija Društvenog doma, koja je pri kraju”, rekao je Ljubomir Sladojević, predsjednik Savjeta MZ.

Za razliku od njih, mještani Donjih Kola, koja broje oko 1.600 stanovnika, nemaju čak ni ambulantu. Tom problemu ipak, kako najavljuje Milan Đukić, predsjednik Savjeta ove mjesne zajednice, uskoro dolazi kraj jer je prije nekoliko dana počela izgradnja ambulante.

“Bilo je krajnje vrijeme. Mještani već godinama muku muče sa odlaskom kod doktora koji im je udaljen po nekoliko kilometara”, naglasio je on.

Mjesna zajednica Pavići broji oko 800 stanovnika, od kojih 95 odsto živi od poljoprivrede i stočarstva, mjesto ne posjeduje prostorije porodične ambulante, a vodovodna mreža prekriva samo 50 odsto teritorije ove MZ.

“Stanovništvo se pretežno liječi u ambulanti u Stričićima, koja je otvorena srijedom i petkom i udaljena je 15 km”, kazao je Novak Šipka, predsjednik Savjeta MZ Pavići. U Stričićima 1.100 stanovnika muči se sa velikim brojem makadamskih puteva. Ovo mjesto posljednjih nekoliko godina bilježi više smrtnih slučajeva nego svadbi, kao i mali broj rođene djece, žali se Zlatko Sladojević, predsjednik MZ Stričići.

MZ Kmećani, koja ima oko 300 stanovnika, suočava se sa problemima odlaska stanovništva u gradove i inostranstvo i malim natalitetom.

“Moj prijedlog je da se rad MZ ukine, jer naš posao je da se svađamo između sebe i zadržavamo narod kako ne bi lično otišao do gradonačelnika”, rezigniran je Rade Kozomora, predsjednik Savjeta MZ.

U Bočcu gdje živi 500 do 600 stanovnika. Najveći problemi su voda i struja, rekao je Dalibor Trivunović, predsjednik ove mjesne zajednice.

“Od kako nam je došla struja sedamdesetih godina, imamo ove probleme. Istina, posljednjih nekoliko godina ovo naselje je napredovalo, ali to još nije dovoljno. Ono što je pozitivno je da smo dobili ambulantu”, naglasio je on.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/mladi-iz-banjaluckih-sela-bjeze-u-grad/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot