U banjalučkom porodilištu krvava posteljina, propali toaleti, neljubazno osoblje

Objavljeno: 9. 8. 2016 u 20:31h

Manjak medicinskog osoblja, krvava i pocijepana posteljina, stari i rđavi toaleti, te propali podovi i zidovi, uslovi su u kojima sa bebama leže porodilje.
Iskustva majki većinom su dramatična, svjesne su, kažu, da porodilište nije hotel, ali ne mora biti ni podrum. U banjalučkom porodilištu rade tri pedijatra i dva specijalizanta, što je, smatraju, porodilje, premalo. One se žale da ne dobijaju dovoljno informacija o bebama, na neljubaznost pedijatara, kao i na loše higijenske uslove.

Mnogo loših utisaka sa Paprikovca nosi i Brankica Raković, koja se nedavno prodila.

“Kada sam zamolila pedijatra da mi ponovi šta je sa bebom, jer ga nisam dobro čula, počeo je da viče, a ja da plačem. Galameći je objašnjavao kako ide iz treće smjene i da mnogo beba čeka na njeg”a  – ispričala je Brankica.

Dodaje i da žene leže na pocepanim čaršafima sa krvavavim flekama, ali da sestre nemaju dovoljno posteljine da bi je redovno menjale.

“Čistačice i sestre se trude da sve izgleda najbolje od najgoreg s čim raspolažu. Šesti dan boravka zamolila sam sestru da promjeni -posteljinu, ali ona mi je pokazala poderane plahte i rekla da nema. Znaju i one da treba češće mjenjati čaršafe, ali nemaju bolje” – kaže Brankica.

Da nedostatak ljekara utiče na kvalitet posla, uvjerila se i Natalija C. Dva puta se porađala i oba puta joj je, kaže, ostala posteljica, te su je tako otpustili iz bolnce.

“Drugi put sam im skrenula pažnju, doktorica je bila gruba, galamila kako zna svoj posao i opet ponovila istu grešku. Još sam dobro prošla, jer sam na vrijeme otišla na kontrolu, ali taj dan se zbog istog problema javila i majka sa jakim bolovima i temperaturom” – prepričava Natalija, dodajući da je bila toliko ljuta zbog nemara, da je htjela da ih tuži.

DRIP: Majke ne dobijaju dovoljno informacija o bebama

Sve ovo oštro osuđuju i iz Udruženja društva rodilja i porodilja, naglašavajući da im se mnogo majki žalilo na loš odnos osoblja prema njima.

“Majke se često žale, govoreći da ne dobijaju informacije o bebama, čak i onda kada su djeca bolesna” – kaže Nataša Gligorić iz DRIP.

Iz banjalučkog porodilišta odgovaraju da rade na poboljšanju uslova. Načelnica Klinike za ginekologiju i akušerstvo Vesna Ećim-Zlojutro naglašava da je porodilište nekoliko puta krečeno i da su menjani podovi, ali da velikih sanacija nije bilo.

“Program rekonstrukcije porodilišta i operacionih sala je u toku. Nabavljena su dva operaciona stola i lampe, transportna kolica, aspiratori i kolica za lijekove” – izjavila je Zlojutro, ne komentarišući odnos osoblja prema porodiljama. Naglasila je jedino da nisu imali zvaničnih pritužbi.

Cvijanović: Za rekonstrukciju 200.000 KM

Premijerka RS Željka Cvijanović posetila je nedavno porodilište i najavila renoviranje.

“Vidjeli smo da je neophodno izmjeniti podove, za šta će biti izdvojeno do 200.000 maraka” – istakla je ona.

Premijerka nije precizirala kad će da uslijedi rekonstrukcija, tako da budućim porodiljama ostaje samo da se nadaju da će to biti što prije.

Izvor: Blic.rs

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/u-banjaluckom-porodilistu-krvava-posteljina-propali-toaleti-neljubazno-osoblje/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot