Od puste poljane do bijelih dvorova: Kako je Banjaluka izgledala prije stotinu godina (Foto)

Objavljeno: 7. 8. 2016 u 11:28h

Prije 150 godina Banjaluka je, prva na Balkanu, dobila telegraf, a prije 120 godina direktnu željezničku liniju za Beč, ali je ipak bila kasaba bez urbanog centra.

Teško je povjerovati da je prije samo sto godina, na mjestu koje danas krase Banski dvor, Gradska uprava i Hram Hrista spasitelja, bila zapuštena poljana zvana jabučik, sa nakrivljenim plotom.

bl

Da je to fakat iz novije istorije Banjaluke svjedoči fotografija, snimljena na početku prošlog vijeka, jedna od 2460 fotografija i razglednica stare Banjaluke, koje su, u elektronskoj formi, od zaborava sačuvali Verica Stošić i Zoran Mačkić iz Arhiva RS.

“Nesporno je da je razvoj Banjaluke u posljednjih stotinu godina intenzivan. Glavne prekretnice u tom razvoju bili su dolazak Austrougarske okupacije krajem 19. vijeka, procvat u doba Vrbaske banovine i bana Svetislava Tise Milosavljevića, te graditeljski bum nakon zemljotresa 1969. godine” – kaže Zoran Mačkić.

bl1

Upravo je ban Milosavljević, početkom tridesetih godina prošlog vijeka donio odluku da se na zakorovljenom jabučiku izgradi “monumentalni centar” sa dvije zgrade bliznakinje, Banskim dvorom i Banskom upravom. Na platou između njih 1939. osvještan je saborni Hram Svete Trojice, koju će 1941. godine, nakon njemačkog bombardovanja, srušiti ustaše.

Prije tačno osam decenija Banjaluka je dospjela u žižu svetskih medija zbog druge Aljehinove simultanke, odnosno posjete tada legendarnog svjetskog šahovskog šampiona Aleksandra Aljehina, što se smatra početkom bogate šahovske istorije grada.

bl2

Trg Krajine BL

Ali, 1936. će u istoriji Banjaluke ostati zabilježena i kao godina kada je grad dobio jednu od svojih najznačajnijih monumentalnih građevina, sa razglednica Banjaluke – Hipotekarnu banku, u kojoj se danas nalazi sjedište Predsjednika RS.

“Ne bih se upuštao u ocjene da li je razvoj Banjaluke bio smisleniji prije 100 godina ili danas, to je ipak pitanje za urbaniste. Naš je cilj bio da sačuvamo fotografije koje oslikavaju urbanu istoriju grada – zaključuje Mačkić.

Na mjestu današnjeg Trga Krajine i robne kuće Boska do 1950. su bile stare kuće iz turskog doba. One su srušene radi izgradnje tada impozantne zgrade Titanik, koja se protezala od hotela palas do Kastelovog ćoška. Titanik je u zemljotresu 1969. srušen do temelja.

bl3

Gospodska ulica u Banjaluci 1925. godine

Prije stotinu godina Gospodska je bila nova ulica na kraju grada, sa novim “a la france” kućama uspješnih trgovaca. One su u prizemlju imale radnje, a na spratu luksuzne stanove u kojima su živjeli najbogatiji Banjalučani sa svojim porodicama. Među njima su bile i jevrejske porodice Šnicler i Kon.

Izvor: Blic.rs

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/od-puste-poljane-do-bijelih-dvorova-kako-je-banjaluka-izgledala-prije-stotinu-godina-foto/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot