Banjaluka: Konfučijev institut do kraja godine

Objavljeno: 7. 8. 2016 u 10:05h

Rektor Univerziteta u Banjaluci Milan Mataruga rekao je da se zvanično otvaranje Konfučijevog instituta pri Univerzitetu u Banjaluci očekuje do kraja godine.

Mataruga je otkrio da se već dvije godine radi na formiranju tog instituta na Banjalučkom univerzitetu.

“Konfučijev institut će na neki način biti malo predstavništvo Narodne Republike Kine u Republici Srpskoj. NJegovim osnivanjem na univerzitetu biće nesrazmjerno lakše obavljati međunarodnu razmjenu nastavnika, saradnika, studenata, kao i realizaciju naučno-istraživačkih projekata u saradnji sa Kinom. Takođe, ovakav institut je značajan i sa ekonomskog aspekta, kroz podršku privrednoj saradnji, ali i međusobnu razmjenu kulture, tradicije i jezika”, ocijenio je Mataruga.

Ambasador BiH u Narodnoj Republici Kini Borislav Marić rekao je  da je otvaranje Konfučijevog instituta višestruko značajno i korisno za Republiku Srpsku.

“Nakon brojnih pregovora u kojima sam učestvovao, mogu reći da sam siguran da postoje svi uslovi da se Konfučijev institut u Banjaluci otvori do kraja godine, a ne bi me čudilo da se to desi i ranije”, rekao je Marić.

Iz Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske potvrdili su da je data saglasnost za osnivanje Konfučijevog instituta pri Univerzitetu u Banjaluci.

“Naš stav je da će osnivanje ovog instituta doprinijeti jačanju obrazovne saradnje Kine i Republike Srpske, promovisanju kineskog jezika i podsticanju poslovnog partnerstva Srpske i Kine”, rekli su iz ovog ministarstva.

Iz ove institucije su dodali da se organizacija, djelatnost, upravljanje i druga pitanja od značaja za rad instituta uređuju Statutom Univerziteta u Banjaluci.

Zakonom o visokom obrazovanju propisano je da univerzitet u svom ili sastavu svojih organizacionih jedinica može imati naučno-istraživačke institute pod uslovom da je statutom univerziteta utvrđen kao posebna organizaciona jedinica.

“Mora da ima prostor, opremu i druga sredstva potrebna za ostvarivanje naučno-istraživačkih programa i projekata, kao i angažovane istraživače kompetentne za istraživanje u naučnoj oblasti za koju se osniva institut”, rekli su iz resornog ministarstva, podsjetivši da je studijski program Kineski i engleski jezik i književnost uveden na Filozofski fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu akademske 2011/12. godine.

U elaboratu o opravdanosti osnivanja Konfučijevog instituta na Univerzitetu u Banjaluci stoji da bi njegov najznačajniji doprinos Univerzitetu u Banjaluci bio da Republika Srpska preuzima proaktivnu ulogu u kulturnoj, obrazovnoj i privrednoj saradnji BiH sa Kinom.

“Imajući u vidu značajno jačanje političkog uticaja Kine u svijetu, otvaranjem Konfučijevog instituta Republika Srpska dobija bolju poziciju u diplomatskim odnosima sa Kinom, a samim tim i mogućnost boljeg pozicioniranja u međunarodnim odnosima i ostvarivanju ekonomskih i društvenih interesa”, piše u ovom dokumentu.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je tokom boravka u Kini 19. decembra 2015. godine istakao da Srpska postaje važan prostor za kineske investitore, kao i da je u ovoj godini moguće očekivati potpisivanje značajnih ugovora o saradnji.

Krajem novembra prošle godine održan je i samit šefova država i vlada 16 zemalja centralne i istočne Evrope i Kine kada je delegacija BiH definisala moguće prioritete saradnje s Kinom u smislu jačanja političkih, privrednih, diplomatskih, trgovinskih i turističkih veza, kao i razmjene studenata.

Kina je od 2004. godine otvorila preko 480 takvih instituta u svijetu, a do 2020. godine namjerava da otvori njih 1.000.

Novoosnovani Konfučijev institut dobija finansijsku pomoć za svoje početne aktivnosti od Narodne Republike Kine u iznosu od 70.000 do 200.000 dolara, a u slučaju Univerziteta u Banjaluci očekuje se iznos od 150.000 dolara.

U narednom periodu, na osnovu predloženih godišnjih projekata, ostvaruje podršku od Kine za realizaciju projekata u odnosu 1:1, a po realizaciji Institut dostavlja izvještaj Centralnom Konfučijevom institutu u Kini. Navedena sredstva se ne mogu koristiti za plate uprave i direktora, već svaka strana finansira svoje predstavnike u institutu.

Partneri Konfučijevog instituta Univerziteta u Banjaluci su Nacionalna kancelarija za promociju kineskog jezika Vlade Narodne Republike Kine /Hanban/, Sjevernokineski Univerzitet nauke i tehnologije, Ambasada Kine u BiH, Ambasada BiH u Kini, Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, Ministarstvo nauke i tehnologije Republike Srpske, Ministarstvo za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske, kompanija Huavei i drugi.

Kada je riječ o okruženju, Konfučijevi instituti postoje na univerzitetima u Beogradu, Zagrebu, LJubljani, Novom Sadu, u Crnoj Gori, Skoplju i Sarajevu.

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/banjaluka-konfucijev-institut-do-kraja-godine/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot