Turisti željni avanturizma dominiraju u Banjaluci

Objavljeno: 2. 8. 2016 u 12:52h

Turistička organizacija grada Banjaluka u prvih šest mjeseci ove godine zabilježila je osam odsto više dolazaka turista nego u istom periodu prošle godine, kao i veliko interesovanje za avanturistički turizam.

Samostalni stručni saradnik u Turističkoj organizaciji Banjaluke Zoran Sanković rekao je da je u prvoj polovini godine Banjaluku posjetilo 40.200 turista, da je ostvareno 64.150 noćenja, što je za 11 odsto više noćenja nego u istom periodu prošle godine.

Sanković je naveo da je najviše turista došlo u maju i junu, te najveći broj njih uglavnom iz Srbije, Hrvatske i Slovenije, a zatim i ostalih zapadno-evropskih zemalja.

“Najviše se traži avanturistički turizam, te je najveća potražnja za raftingom, ali turisti se interesuju i za pješačenje i vožnju bicikla po brdima”, rekao je Sanković.

On je naveo da su uspješno realizovane i ture obilaska brda u okolini Banjaluke, te planine Čemernice, uz pratnju turističkog vodiča, nakon kojih se turisti vraćaju oduševljeni prirodom ovog kraja.

Osim avanturističkog turizma, dodao je Sanković, turisti su zainteresovani i za razgledanje grada, te većina turista koji dođu na info-pult traže osnovne informacije šta mogu vidjeti u toku svog boravka u Banjaluci.

On je istako da je prisutna i potražnja za turističkim vodičima, koji će turistima detaljno i profesionalno objasniti najzanimljivije stvari u gradu, ali i šire.

Sanković je ocijenio da Banjaluka ima dovoljne smještajne kapacitete, ali da se u ljetnom periodu, naročito u vrijeme održavanja festivala, traži i krevet više.

“Bilo bi dobro za Banjaluku da ima još nekoliko hotela visoke kategorije, jer bi to zasigurno upotpunilo kvantitativu, ali i kvalitativnu turističku ponudu grada na Vrbasu”, zaključio je Sanković.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku Republike Srpske tokom šest mjeseci ove godine Srpsku je posjetilo 158.231 turista, koji su ostvarili 365.837 noćenja, što je u poređenju sa brojem dolazaka i noćenja turista u istom periodu prošle godine, broj dolazaka je povećan za 10,2 odsto, a broj ostvarenih noćenja za 8,3 odsto.

U Turističkoj organizaciji Republike Srpske /TORS/ je rečeno da, kao i prethodnih godina najviše posjetilaca, pored domaćih turista, dolazi iz regiona: Srbija, Hrvatska, Slovenija i Crna Gora, te Turska, Austrija, Italija, Njemačka.

Prema podacima TORS-a, najposjećenije destinacije Republike Srpske su Banjaluka, Banja Vrućica, Trebinje, nacionalni parkovi, Foča, Višegrad i Jahorina.

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/turisti-zeljni-avanturizma-dominiraju-u-banjaluci/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])