Malbašić mora da iseli i plati 5,8 miliona maraka

Objavljeno: 2. 8. 2016 u 12:14h

Kompanija “Malbašić” iz Banjaluke, čiji je vlasnik poznati biznismen Veselko Malbašić, mora da vrati banjalučkoj firmi “Krajina Borac” poslovne prostore u centru Banjaluke i da joj isplati 2,9 miliona KM za nadoknadu štete usljed dugogodišnjeg nezakonitog korišćenja objekta.

Okružni sud u Banjaluci je poslije razmatranja žalbi na prvostepenu presudu banjalučkog Osnovnog suda donio pravosnažnu i izvršnu presudu u sporu, koji je “Krajina Borac” pokrenuo još 2004. godine. Sudije su odlučile da osim vraćanja dva poslovna prostora površine 387 metara kvadratnih i isplate 2,9 miliona KM, kompanija “Malbašić” mora da isplati “Krajina Borcu” i zatezne kamate, koje takođe dostižu milionski iznos. Kompaniji “Malbašić” je presudom Osnovnog suda bilo naloženo da vrati poslovne prostore i da “Krajina Borcu” isplati 3,99 miliona maraka za nadoknadu štete usljed njihovog nezakonitog korišćenja objekta, ali je taj iznos korigovan u pravosnažnoj presudi.

Okružni sud je djelimično uvažio žalbu drugooptuženog Mihajla Kovačevića iz Banjaluke i oslobodio ga obaveze da “Krajina Borcu” isplati 4,82 miliona KM za nadoknadu štete za nezakonito korišćenje spornih poslovnih prostora. Kovačević je poslovne prostore kupio od preduzeća “Trgovina Borac” iz Travnika, a kasnije ih prodao Malbašiću.

Poslovni prostori zbog kojih se vodi maratonski sudski spor nalaze se u neboderu u Gospodskoj ulici. Njihov vlasnik prije rata bila je firma “Trgovina Borac” – filijala nekadašnjeg giganta tekstilne i obućarske industrije “Borac” iz Travnika. “Trgovina Borac” je tu imovinu prodala u poslijeratnom periodu, iako nije imala pravo da raspolaže s njom, jer je sva imovina državnih preduzeća pripala državnim firmama u entitetima u kojima se i nalazi. “Krajina Borac”, kojem je po tom principu pripala imovina travničkog preduzeća, pokrenuo je sudski spor zbog prodaje poslovnog prostora u Banjaluci, a sud je uvažio njihov tužbeni zahtjev protiv preduzeća “Trgovina Borac”, Kovačevića i kompanije “Malbašić”.

Presudom Okružnog suda je potvrđen dio presude Osnovnog suda koji je poništio ugovor između preduzeća “Trgovina Borac” i Kovačevića o kupovini poslovnih prostora, zaključen 5. avgusta 1999. godine. Poništen je i kupoprodajni ugovor između Kovačevića i kompanije “Malbašić”, zaključen 15. decembra 2005. godine.

Direktor “Krajina Borca” Zoran Milaković kaže da je presuda Okružnog suda očekivana i izrazio nadu da će biti i sprovedena u zakonskom roku od 30 dana, koji je naveden u pravosnažnoj presudi.

“Presuda je jedino na način na koji je donesena pravno branjiva u mogućem daljem postupku, jer je postupano na osnovu okvirnog zakona o privatizaciji preduzeća i banaka i zakona o privatizaciji državnog kapitala u preduzećima. Kompaniji “Malbašić” se definitivno nije isplatilo odugovlačenje donošenja presude, jer je osim glavnog duga za izgubljenu zakupninu dužna da isplati isti iznos na osnovu zatezne kamate”, kazao je Milaković, podsjetivši da su svi sudovi utvrdili da je “Krajina Borac”, kao preduzeće u vlasništvu RS, po sili zakona postalo vlasnik poslovnih prostora 23. jula 1998. godine.

Malbašić kaže da je na godišnjem odmoru i da prvi put čuje za presudu Okružnog suda.

“Ne mogu da komentarišem presudu dok je ne dobijem. Neka sve ide po proceduri. Naš advokat će sve razmotriti i odlučiti o primjeni vanrednog pravnog lijeka, odnosno o izjavljivanju revizije protiv te pravosnažne presude”, kazao je Malbašić.

On može da zatraži reviziju od Vrhovnog suda RS ili da uloži apelaciju Ustavnom sudu BiH, ali ti potezi ne odlažu izvršenje pravosnažne presude Okružnog suda.

Odbačena kontratužba

Okružni sud je potvrdio i dio presude Osnovnog suda koji je odbacio protivtužbu koju su protiv “Krajina Borca” podnijeli kompanija “Malbašić”, “Trgovina Borac” i Mihajlo Kovačević.

Oni su kontratužbom tražili da privatizacija dijela preduzeća “Krajina Borac” i prenos državnog kapitala na Fond PIO i Fond za restituciju bude proglašena ništavnom. Kompanija “Malbašić” tužila je i RS tražeći proglašavanje ništavim rješenja Direkcije za privatizaciju RS, kao ovlašćenog prodavca državne imovine u sastavu “Krajina Borac”. Tu tužbu odbio je Vrhovni sud RS u junu 2013. godine.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/malbasic-mora-da-iseli-i-plati-58-miliona-maraka/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot