Ljekar iz Banjaluke među vrhunskim kardiolozima

Objavljeno: 31. 7. 2016 u 12:55h

Da se dobar glas daleko čuje dokaz je i prof. dr Aleksandar Lazarević, Banjalučanin koji je zahvaljujući svom znanju i stručnosti dobio priliku da ode na stručno usavršavanje u Japan.

Prof. dr Lazarević je 5. maja otišao na tromjesečni boravak u gradu Matsudo, predgrađu Tokija, gdje se u bolnici New Tokyo Hospital usavršava iz oblasti kompleksnih koronarnih intervencija. To podrazumijeva liječenje hroničnih zapušenja koronarnih arterija, primjenu rotablatora (specijalna “burgija” za kalcifikovana suženja krvnih sudova srca), intravaskularnog ultrazvuka i primjenu lasera u interventnoj kardiologiji. Sjajna prilika za izuzetnog stručnjaka kakav je prof. dr Lazarević ukazala se zahvaljujući odličnim referencama koje posjeduje, a u Zemlju izlazećeg sunca otišao je uz preporuke profesora Gorana Stankovića, direktora Instituta za kardiologiju Kliničkog centra Srbije.

Svojevrsna preporuka bila je i činjenica da je banjalučki ljekar i ranije boravio u Japanu, od maja 1998. do avgusta 1999. u Nacionalnom kardiovaskularnom centru u Osaki. Takođe, prof. dr Lazarević ističe dugogodišnje poznanstvo sa prof. Sunao Nakamurom, predsjednikom bolnice i direktorom Odjeljenja za kardiovaskularne bolesti u New Tokyo Hospital.

“Prof. Sunao Nakamura je vodeći japanski i svjetski ekspert u najtežoj oblasti interventne kardiologije, koja uključuje liječenje hroničnih zapušenja koronarnih arterija. On je počasni član mnogih kardioloških udruženja, između ostalih i Udruženja kardiologa Srbije i viziting je profesor na Medicinskom fakultetu u Beogradu” kaže prof. dr Lazarević.

Posebno je značajno, dodaje, da su pored predavanja koja prof. Sunao Nakamura drži na najprestižnijim svjetskim kongresima, fakultetima i bolnicama, njegove posjete uvijek povezane i sa liječenjem najtežih pacijenata, koje najbolji stručnjaci u pojedinim zemljama nisu mogli da urade.

“U Srbiji je boravio više puta i uspješno uradio vrlo komplikovane procedure na više od osam pacijenata, koje lokalni doktori nisu uspjeli da urade. U Rimu je u februaru 2012. održan kongres iz interventne kardiologije JIM (Joint Interventional Meering), koji organizuje čuveni italijanski interventni kardiolog dr Antonio Colombo. U prenosu uživo prof. Nakamura je uspio da otvori zapušenu koronarnu arteriju koju nisu u prethodna četiri puta uradili najbolji svjetski kardiolozi” rekao je prof. dr Lazarević.

O značaju boravka banjalučkog ljekara u Japanu najbolje govori činjenica da je New Tokyo Hospital bolnica sa najsavremenijom opremom iz oblasti interventne kardiologije, sa velikom učestalošću korišćenja intravaskularnog ultrazvuka i optičke koherentne tomografije u više od 90 odsto slučajeva (prilikom koronarnih intervencija).

“Za poređenje, u najrazvijenijim zemljama kao SAD,  Njemačka, Austrija primjena intravaskularnog ultrazvuka je ispod 30 odsto. Mlade ljekare profesor Nakamura šalje u vodeće svjetske centre, gdje obično publikuju veći broj radova” objasnio je prof. dr Lazarević.

Kao važan detalj izdvojio je da se u New Tokyo Hospital dva dana sedmično održava “journal club” na Odjeljenju za kardiovaskularne bolesti, a bolnicu često posjete i najeminentniji japanski kardiolozi.

“Filozofija rada u bolnici New Tokyo je nabolje liječenje pacijenta u skladu sa važećim preporukama, praćenje rezultata i objavljivanje naučnih radova. Nedavno je bolnicu posjetio i održao predavanje profesor Hiroaki Shimokanja, sa Univerziteta Tohoku, koji je vodeći svjetski ekspert za spazam koronarnih arterija” ispričao je prof. Lazarević.

Radeći na usavršavanju ljekar iz Banjaluke imao je priliku da se upozna i sa nekim ljepotama ove izuzetne zemlje.

“Interesantno je da se iz bolnice, kada je lijepo vrijeme, vidi planina Fudži, jedan od simbola Japana” kaže prof. dr Lazarević.

Priča da je naišao na izuzetan prijem i da su Japanci pripremili pravu dobrodošlicu popraćenu prijateljskim slajdovima sa motivima iz naše zemlje.

O tome koliko banjalučkog ljekara cijene japanski stručnjaci govori i podatak da je održao predavanje na poziv direktora Odjeljenja za kardiovaskularne bolesti Nippon Medical School (najstariji medicinski fakultet u Japanu, na kojem je radio i nobelovac prof. dr Shibasaburo Kitazato), prof. dr Njataru Shimizu.

Poziv je stigao od jednog od vodećih japanskih stručnjaka iz oblasti elektrofiziologije, a prof. dr Lazarević je predavanje naslovio “Echocardiolography vs. Fluoroscopy for the Guidance of Pepicardiocentesis “/ Ehokardiografija vs fluoroskopija za vođenje perikardiocenteze.

Inače, u Japanu ima više od 60 medicinskih fakulteta, a prije 18 godina, od maja 1998. do avgusta 1999. prof. Lazarević je bio na stručnom usavršavanju u Nacionalnom kardiovaskularnom centru u Osaki. Na poziv profesora Lazarevića bolnicu je posjetio njegov bivši mentor iz Nacionalnog kardiovaskularnog centra u Osaki prof. Satoshi Nakatani i održao predavanje o ulozi ehokardiografije u dijagnostici i liječenju pacijenata sa aortnom stenozom. Prof. Nakatani je sada predsjednik Japanskog udruženja za ultrazvuk srca.

Boravak dr Lazarevića u Japanu pomogli su Marinko Umičević, Jovan Vidović, Jadranko Pilipović, Slavko Jotanović, Mirko Risović, Milan Kovač, Mladen Milanović, Perica Repajić, Boro Kukić, Zoran Vukelić, Budimir Stanković, Nebojša Antonijević, Zoran Kalinić  i Tomislav Trivić.

Otac Sava Japanac

Jedno od najvećih iznenađenja za prof. Aleksandra Lazarevića je bilo kada je sreo pravoslavnog sveštenika, oca Savu u pravoslavnoj crkvi Nikolai do u Tokiju. Otac Sava je Japanac i teologiju je završio u Njujorku. U crkvi pored japanskih sveštenika ima i po jedan ruski i rumunski sveštenik.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/ljekar-iz-banjaluke-medu-vrhunskim-kardiolozima/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot