“Vječitim studentima” ističe rok za okončanje studija

Objavljeno: 30. 7. 2016 u 09:50h

Ukoliko ne žele da im sav trud i mukom položeni ispiti propadnu “vječiti studenti”, moraće da zagriju stolicu i studije što prije privedu kraju. Krajnji rok starim studentima ističe 30.septembra. To nam je zvanično potvrđeno iz Ministarstva prosvjete i kulture. Postdiplomci imaju još godinu dana, a budući doktori studije moraju da završe do 2020.

Procjene su da je čak 1700 studenata u Srpskoj “zamrzlo” studije. Jedan dio je prešao na privatne fakultete, drugi se nikada nisu ispisali. U Rektoratu kažu da su spremni da pomognu starim studentima, kroz dodatnu nastavu ili konsultacije. Problem je što se do njih teško dolazi, a to traži i vrijeme i novac.

“Treba doći do svakog studenta, vidjeti u kakvom je statusu. Kada bi se pojavile te grupe studenata i kada bi se pokrenula inicijativa recimo za pojedine predmete ili grupu predmeta da dođe prijedlog od jednog broja studenata to bi bilo dobro i mislim da bi to mogli napraviti”, rekao je prorektor Univerziteta u Banjaluci Simo Jokanović.

O razlozima razvlačenja studiranja većina vječitih studenata nerado govori pred kamerama. Neke je u učenju omeo posao, druge preseljenje, ženidba, udaja, neimaština… Na Elektrotehničkom fakultetu davno su kažu pronašli rješenje problema “vječitih studenata”. Izmijenili su stare planove i programe i uskladili ih sa Bolonjom.

“Napravljena je ekvivalencija predmeta koji su položili sa predmetima koji su po novom studijskom programu, tako da smo mi to pitanje riješili. Već nekoliko godina mi nemamo takvih studenata. Prije dvije godine smo potpuno prešli na nove studijske programe”, rekao je dekan ETF-a Branko Dokić.

Dodatno produženje rokova za završetak studija od resornog ministra tražili su i u Uniji studenata, barem još jednu godinu. Dane Malešević danas se nije bavio starim već aktivnim studentima za koje se uskoro otvaraju vrata novoizgrađenog četvrtog paviljona. Iako o tome nije htio pred kamerama, rekao nam je u hodu kako će “vječiti studenti” najvjerovatnije dobiti još malo vremena za okončanje studija, ne precizirajući šta to tačno znači, ali da se na to ne smiju osloniti.

Izvor: Atv

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/vjecitim-studentima-istice-rok-za-okoncanje-studija/?utm_source=NajnovijeVijestiSidebar&utm_medium=Blcom&utm_campaign=NajnovijeVijestiSidebar||claudebot