Najezda zmija uplašila građane

Objavljeno: 30. 7. 2016 u 10:07h

Učestalo pojavljivanje zmija u proteklih nekoliko dana u centru grada, pa i u parku u kojem se igraju djeca, izazvalo je zabrinutost stanovnika, prije svega za bezbjednost mališana.

Nakon što je na drvetu ispred “Pošte” u centru u utorak uveče viđen smuk, koji je dan kasnije uhvaćen, u četvrtak se zmija pojavila i u parku “Mladen Stojanović”. U petak je zmija viđena i na tvrđavi Kastel.

Zmiju u parku “Mladen Stojanović” uočio je jedan građanin dok je šetao kroz park.

“Pozvao sam komunalce i prijavio slučaj. Bio sam tu još nekih pola sata i kako niko do tada nije došao, zmija se zavukla u rupu” rekao je ovaj mladić, koji je uspio da fotografiše gmizavca.

Čovjek koji je vidio zmiju na Kastelu kazao je da je zastao na trenutak da se odmori, kada se pored njega pojavila zmija, koja se par trenutaka kasnije zavukla u kamenjar.

Građani koji slobodno vrijeme provode u parku “Mladen Stojanović” kažu da se najviše plaše za djecu.

“Ne vjerujem da je moguće da se pojavi poskok, ali ništa nije isključeno. Ostalih se zmija ne plašim, ali oprezna sam i zabrinuta kada je u pitanju moje unuče, koje dovodim u park. Uvijek gledam da ne ide po travi” rekla je Zorka Stupar, koja često sa unukom dođe u park.

Sara Kisin-Jovanović, koja je u petak u ovom parku bila sa svojim mališanima, kaže da je zabrinuta jer se zmija pojavila na mjestu gdje se igraju djeca.

“Podrazumijeva se da u prirodi u ovo doba ima gmizavaca, ali ipak postoji strah, jer se pojavljuju u samom gradu. Ne isključujem ni mogućnost da je neko donio zmiju u park, jer je ipak ovdje dosta ljudi koji se kreću, a svi znamo da zmije ne vole buku i da od toga bježe” kazala je Jovanović-Kisin.

U Gradskoj upravi kažu da je nakon poziva Komunalnoj policiji o zmiji u parku obaviješten Centar za uzbunjivanje.

“Pozvali su preduzeće “Eko-bel”, zaduženo za te situacije i oni su izašli na teren” kažu u Gradskoj upravi.

U “Eko-belu” takođe kažu da su dobili prijavu o zmiji u parku i odmah izašli na teren.

“Kada smo došli na teren, počela je kiša, pa nije bilo moguće hvatanje zmije, a i ona se odmah sakrila” rekao je direktor “Eko-bela” Vladimir Šušnjar.

Stručnjaci kažu da pojava zmija u naseljenim dijelovima grada nije ništa neuobičajeno, jer su one u potrazi za hranom, da nema mjesta za pretjeranu zabrinutost, ali da je oprez građana neophodan i da zmije ne smiju dirati.

Iako su se u javnosti pojavili navodi da je zmija koja se pojavila u parku poskok ili šarka, stručnjaci kažu da je riječ o bezopasnoj zmiji.

“Na slici napravljenoj u parku je ribarica, potpuno bezopasna vodena zmija, koja nikad ne ujeda. Sada traje polaganje jaja, pa se zmije pojačano kreću i traže pogodno mjesto za to” rekao je herpetolog Goran Šukalo.

U Domu zdravlja Banjaluka kažu da su ove sezone imali dva slučaja ujeda zmije i da imaju dovoljne količine seruma protiv zmijskog otrova.

Koga pozvati

U Gradskoj upravi kažu da u slučaju da građani primijete zmiju treba da zovu Centar za uzbunjivanje, a ne komunalnu policiju. Broj centra za obavještavanje je 121.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/najezda-zmija-uplasila-gradane/?utm_source=BanjalukckeVijestiSidebar&utm_medium=Blcom&utm_campaign=BanjalukckeVijestiSidebar||claudebot