Banjalučanke sve više posjećuju savjetovališta za trudnice i porodilje

Objavljeno: 30. 7. 2016 u 11:45h

Buduće majke imaju mnogo pitanja o trudnoći, samom porođaju i brizi o novorođenčetu, pa posljednjih godina sve više posjećuju savjetovališta za trudnice i porodilje.

Snežana Drča iz Banjaluke, jedna od polaznica Savjetovališta za trudnice, kazala nam je kako je na obuci za trudnice dosta toga naučila.

“Prvo su nas obučavali o tome kako uvijek imamo s kim pričati o tome kako se osjećamo, davali su nam savjete kako se spremiti za odlazak u porodilište, jer je to svakoj trudnici najveći strah, zatim šta da ponesemo od garderobe i slično”, rekla je Drča.

Istakla je da su na obuci učili i kako da prvi put nahrane bebu, te kako da je okupaju i presvuku.

“Jako sam zadovoljna ovom obukom i mislim da sam spremnija za majčinstvo nakon ovoga. Tu sam takođe sklopila prijateljstva sa drugim polaznicama”, istakla je ona.

U školi za trudnice “Radosnica” u Banjaluci, akreditovanoj školi za trudnice, kazali su nam kako je u posljednjih nekoliko godina znatno porastao broj mladih mama koje traže savjete u školi za trudnice “Radosnica”.

“U našoj školi radionice obično obavljamo grupne, ali smo spremne i za individualne načine savjetovanja, otvoreni smo za sve vidove saradnje. Mame dolaze sa raznim pitanjima o tome kako da okupaju bebu, presvuku, i sve te dileme koje se odnose na prve dane sa novorođenčetom. Imamo i grupna vježbanja za naše korisnice“, kazala je Vlatka Bojanić, vlasnica ove škole.

Istakla je da obično praktikuju i savjetuju da i očevi dođu na ove časove, posebno na one na kojima drže praktični dio obuke.

“Jako je bitno da i očevi dođu na ovu obuku zbog toga što tu pokazujemo kako da bebu okupaju u paru, jer sama majka to ne može”, naglasila je Bojanićeva.

Prema njenim riječima, trudnice obično imaju pitanja o načinima poroda, te koje stvari treba da ponesu kad krenu na porod.

“U posljednjih nekoliko godina bilježimo veći broj naših sugrađanki nego ranijih godina, obično nam dolaze klijentice po preporuci jer im je neko ko je već pohađao našu školu rekao za nas, što pokazuje da su mame koje su završile naše časove zadovoljne stečenim iskustvom”, pojasnila je Bojanićeva.

Ona je navela da su trudnice koje su prošle ovu školu spremnije za porod.

U Udruženju građana “Drip” iz Banjaluke imaju besplatne razgovoraonice za trudnice, potvrdila je Dubravka Vujinović-Božić, psiholog i voditelj ove razgovoraonice.

“Ova radionica koja je sad u toku je posjećenija od prošle, a razlog je taj što su buduće majke shvatile da imaju gdje i s kim da razgovaraju o stanju u kojem se nalaze. Najčešća pitanja su o tome kako će izgledati porod, šta treba ponijeti i slično“, rekla je Vujinović-Božićeva.

Naglasila je i da na njihovoj razgovoraonici pričaju i o tome kako izgledaju partnerski odnosi poslije porođaja.

“Cilj naše radionice je da naučimo naše sugrađanke kako da budu dobre i pouzdane majke, jer je to i najvažnije. Na našoj grupi imamo i nekoliko očeva, što je važno“, istakla je ona. Jedna od tema bila je i prisustvo oca na porođaju, a kao specijalni gost bio je tata koji je imao priliku da prisustvuje rođenju svog djeteta.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/banjalucanke-sve-vise-posjecuju-savjetovalista-za-trudnice-i-porodilje/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot