Na hepatitis se dobrovoljno testiralo 38 građana Banjaluke

Objavljeno: 29. 7. 2016 u 16:01h

Na Klinici za infektivne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra /UKC/ Republike Srpske u Banjaluci na hepatitis se dobrovoljno testiralo 38 građana.

Na testiranje su se uglavnom javljale mlađe osobe, između 20 i 40 godina. Većina je pripadala nekoj od rizičnih grupa, a cilj kampanje je i bio da se za testiranje privuku osobe koje su imale rizično ponašanje. Rapid testovi na HBV I HCV kod svih su bili negativni, saopšteno je iz UKC-a.

Testiranje, koje je bilo besplatno i anonimno, obavljeno je juče povodom Svjetskog dana borbe protiv hepatitisa.

Ovaj dan – 28. jul, bio je dio globalne kampanje Svjetske zdravstvene organizacije s ciljem povećanja svijesti o virusnim hepatitisima i ukazivanja na važnost pravovremenog otkrivanja i liječenja hepatitisa.

Slogan i ključne poruke Svjetske zdravstvene organizacije povodom Svjetskog dana hepatitisa ove godine su “Informiši se o hepatitisima, djeluj sada”.

Ovogodišnje aktivnosti bile su u znaku nove globalne zdravstvene strategije o virusnim hepatitisima od 2016. do 2021. godine koju su usvojile zemlje članice Svjetske zdravstvene organizacije.

Glavni cilj strategije je eliminacija virusnih hepatitisa do 2030. godine, a uključuje ciljeve za prevenciju i liječenje – smanjenje novih slučajeva hepatitisa B i C za 30 odsto, smanjenje smrtnosti za 10 odsto, povećanje broja osoba koje znaju da su zaražene za oko 30 odsto i značajno povećanje liječenja oboljelih do 2020. godine.

Strategija za postizanje ovih ciljeva uključuje unapređenje sprovođenja programa vakcinacije protiv hepatitisa B, prevencije prenosa infekcije s majke na dijete, programa smanjenja štete za osobe koje intravenski unose drogu, poboljšanje bezbjednosti i minimalizaciju rizika od infekcija koje se prenose krvlju u zdravstvenim ustanovama, te poboljšanje dostupnosti dijagnostike i liječenja.

Procjenjuje se da oko 400 miliona ljudi u svijetu boluje od hroničnog hepatitisa B i C, te da 95 odsto osoba u svijetu živi s virusnim hepatitisom, a da to i ne zna.

Više od 90 odsto osoba koje žive s hepatitisom C mogu biti potpuno izliječene u roku od tri do šest mjeseci prema novim antivirusnim režimima liječenja, a odgovarajuće liječenje hepatitisa B i C može spriječiti razvoj komplikacija hronične bolesti jetre koje ugrožavaju život – ciroze i raka jetre.

Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje da bi većom dostupnošću liječenja moglo biti spaseno sedam miliona života između 2015. i 2030. godine i to uz znatne uštede.

UKC je podržao i centralnu aktivnost Udruženja oboljelih od hroničnih virusnih hepatitisa – “B18”, koja je juče organizovana na Trgu Krajine u Banjaluci kada su volonteri dijelili edukativno-informativni materijal o virusnim hepatitisima i informisali građane o testiranju u Klinici za infektivne bolesti UKC-a.

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/na-hepatitis-se-dobrovoljno-testiralo-38-gradana-banjaluke/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])