Banjalučki aerodrom ostao bez mesa, sumnja u političku kuhinju

Objavljeno: 27. 7. 2016 u 20:23h

Banjalučki aerodrom neće odustati od izvoza mesa u Tursku, iako im je ovaj unosan posao nedavno „oteo“ tuzlanski aerodrom.

Direktor Aerodroma Banjaluka Miroslav Janjić kaže da su oni prvi osvojili ovaj posao i da su ga dobro radili.

“Bez tog posla imamo veliku štetu, ali planiramo da razgovaramo sa „Turkiš erlajnsom“, da vidimo da li se možemo uključiti. Bez političke podrške teško je očekivati pozitivan ishod, ali nećemo odustati. Ako sada i ne postignemo nešto, biće naredni tender. Nećemo odustati od tog posla, mada je neko sebi sada dao za pravo da to sve naruši” kaže Janjić.

Banjalučki aerodrom bio je prvi preko kojeg je meso iz BiH odlazilo za Tursku, a tuzlanski se u te poslove uključio tek nedavno, nakon odluka Saveta ministara BiH da dozvoli izvoz mesa sa sva četiri aerodroma u BiH.

Na turskom tenderu posao prevoza mesa je sada dobila kompanija „Turkiš erlajns“, a ona je usluge ugovorila sa tuzlanskim, umjesto sa banjalučkim aerodromom, koji je prethodno sarađivao sa drugom turskom kompanijom.

Nije poznato zašto je ponuda tuzlanskog aerodroma za „Turkiš erlajns“ bila bolja, ali u Ministarstvu saobraćaja i veza RS smatraju da je po sredi politika.

“Od ranije tvrdimo da se čini sve kako bi se teretni saobraćaj preusmjerio u FBiH. Narušen je paritet između RS i FBiH, a odluka da se transport mesa za Tursku radi sa Tuzlanskog aerodroma je politička. Naš je stav da Aerodrom Tuzla ne ispunjava uslove za prevoz mesa. Nadamo se i da će izvoznik za Tursku reagovati i da će bar dio transporta biti vraćen na banjalučki aerodrom” navode iz Ministarstva.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, kojem se često pripisuje i dio političke odgovornosti za ove probleme, kaže da oni koji su odgovorni za funkcionisanje banjalučkog aerodroma treba „naporno da rade kako bi mu pomogli, a ne da kukaju i bježe od problema“. On se, kaže, već angažovao na tome, jer pomaže da se uprava banjalučkog aerodroma sada spoji i razgovara sa uvoznikom i prevoznikom iz Turske.

Ugovoren izvoz 7.000 tona mesa

“Ministarstvo je odgovorno za zaključivanje ovog važnog posla sa Turskom, ugovaranjem izvoza oko 7.000 tona mesa koje u dobroj mjeri potiče sa farmi iz RS. Sve ostalo je stvar komercijalnih aranžmana farmera, otkupljivača, izvoznika i avio prevoznika” podsjeća Šarović.

Izvor: Blic

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/banjalucki-aerodrom-ostao-bez-mesa-sumnja-u-politicku-kuhinju/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot