Banjaluka: Otvorena radionica međunarodnog karaktera u oblasti zaštite od terorizma

Objavljeno: 26. 7. 2016 u 12:01h

U BiH postoji realna opasnost od terorizma, kao u bilo kojoj evropskoj državi. Imamo određeni broj žarišta u kojima regrutuju ljude za borbu na stranim ratištima, neke od njih procesuiraju, a vidjećemo da li će to biti dovoljno da ih odvrati od budućih aktivnosti, izjavio je jdanas Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova RS.

Lukač je na otvaranju dvodnevne radionice o zaštiti infrastrukturnih objekata istakao da su kritične infrastrukture sve one građevine koje su u vlasništvu države, te vitalni objekti.

“Terorističkim organizacijama je na prvom mjestu da napadnu infrastrukturu koja služi državi. Znači, civilne i vatrogasne zaštite, naše jedinice koje su uključene u zaštitu takvih objekata, elektrodistribucija i svi sistemi koji služe ljudima da mogu da funkcionišu i normalno žive”, rekao je on.

Cilj radionice koju je MUP RS, u saradnji s Instrumentom za tehničku pomoć i razmjenu informacija Evropske komisije – TAIEX organizovao pod nazivom “Zaštita kritične infrastrukture: ključni izazovi i rješenja”, je upoznavanje sa najboljom praksom EU u oblasti zaštite kritične infrastrukture, te sagledavanje stanja, procjena mogućnosti i utvrđivanja narednih koraka za unapređenje njene zaštite u RS i BiH.

“Svakako da je, s obzirom na broj stručnjaka iz evropskih zemalja, koji će držati predavanja zajedno sa ljudima iz MUP-a, cilj podizanje naših sposobnosti zaštite kritičnih infrastruktura od terorizma”, kaže Lukač.

Učesnici radionice će imati priliku da razmijene lična iskustva sa kolegama iz Grčke, Češke, Španije, Njemačke i Letonije, te Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj i Zajedničkog istražnog centra Evropske komisije.

Čitav koncept je zamišljen tako da se predstavnici domaćih institucija obuče, te naučeno prenesu dalje službenicima sa kojima rade.

“Ljudi koji se ovdje nalaze danas će da ponesu znanja s ove radionice svojim službama na koji način mogu da zaštite svoje radne sisteme”, kazao je Lukač, koji je u cilju poboljšanja bezbjednosne situacije najavio postavljanje sigurnosnih kamera u tri grada RS.

“Kad je u pitanju video-nadzor, kamere će biti postavljene u Bijeljini, Banjaluci i Trebinju, a već postoje određeni radovi na tome. Nadam se da će to u Banjaluci veoma brzo biti realizovano, a kamerama ćemo pokriti najkritičnija mjesta”, rekao je Lukač.

Dragomir Keserović, dekan Fakulteta za bezbjednost i zaštitu iz Banjaluke, kaže kako je BiH uvijek u opasnosti od napada jer se geografski nalazi na takvom terenu.

“Generalno se nalazimo na prostoru gdje nas nijedan bezbjednosni problem u okruženju ne može zaobići. Tako je kad vam se kuća nalazi nasred puta. Ono što dodatno usložnjava situaciju je unutrašnja nestabilnost, sistem sa brojnim slabostima, nemogućnost dogovaranja, politizacija svega, kao i činjenica da se na pitanje terorizma ne gleda isto u čitavoj BiH”, kaže Keserović i ističe da se bezbjednosne službe moraju konstantno obučavati.

“Generalno se od rušenja kula u Americi mijenjaju načini napada. Kamion je prvi put sada upotrijebljen, imali smo i napad hemijskim oružjem, jedino su bombe standard. Da ne govorimo da su mjesta većinom neočekivana, tako da se stalno mora raditi i učiti kako bi odbrana bila adekvatna”, kaže on.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/banjaluka-otvorena-radionica-medunarodnog-karaktera-u-oblasti-zastite-od-terorizma/?utm_source=NajnovijeVijestiSidebar&utm_medium=Blcom&utm_campaign=NajnovijeVijestiSidebar||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])