Matematika za nju nije bauk: Tijana Babić brojevima osvaja svijet

Objavljeno: 25. 7. 2016 u 20:59h

Matematičke operacije za nju nisu bauk, naprotiv – rješava ih sa lakoćom, kao što osvaja i medalje na međunarodnim takmičenjima.

Posljednja u nizu je bronza na najprestižnijem takmičenju na planeti, Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi u Hong Kongu, gdje je nastupala u timu sa još pet mladih matematičara iz BiH.

“Zadaci su bili mnogo teži nego lane, vjerovatno zato što su i takmičari sve kvalitetniji” kaže ova učenica trećeg razreda banjalučke Gimnazije.

U Hong Kongu su se takmičila 602 matematičara iz 117 država, a BiH je, zahvaljujući Tijani i drugarima, ostvarila najbolji plasman za 13 godina, koliko učestvuje u olimpijadama. Osvojili su četiri bronze i dvije pohvale.

Ljubav prema brojevima Tijana je naslijedila od roditelja. Majka Slađana Babić je profesorka matematike na Prirodno-matematičkom fakultetu, a otac inženjer informatike.

“Moja starija sestra Milica prva je počela da se takmiči na matematičkim olimpijadama, pa sam uz nju krenula i ja. Debitovala sam u sedmom razredu, kada sam rješavala zadatke predviđene za osmi i pobijedila” prisjeća se Tijana.

Od tada, medalje su se samo nizale: dva srebra na juniorskim balkanskim olimpijadama, bronza na Balkanskoj matematičkoj olimpijadi, zlato na Evropskom matematičkom kupu, srebro na Ženskom evropskom prvenstvu.

Tijana kaže da su za uspjeh geni važni, ali ne i presudni. Talenat koji je naslijedila, ističe, ne bi mnogo vrijedio bez upornog vježbanja.

“Kad se pripremam za takmičenje, posebno u kampovima u Sarajevu, vježbam i po osam sati dnevno, ali kad nešto voliš i kad se dobro organizuješ ništa nije teško” kaže Tijana.

Takmičarska sezona za ovu godinu je završena, ali ona će nastaviti da vježba kako bi spremno dočekala iduću godinu, kad je čekaju žensko evropsko prvenstvo, Balkanijada i Matematička olimpijada u Brazilu.

Šah i nindžica

Tijana je i uspješna šahistkinja. Članica je Škole šaha „Skakač“ i višestruka šampionka BiH u kadetskoj konkurenciji.

“Šah igram od trećeg razreda i moram priznati da sam ga, zbog priprema za takmičenje iz matematike, malo zapostavila. Od septembra nastavljam i sa treninzima nindžice” kaže ova vrijedna djevojka.

Bogata porodica

Babići su skladna i funkcionalna osmočlana porodica za primjer. Tijana ima brata Jovana i četiri sestre: Milicu, Danicu, Anu i Kristinu.

Majka Slađana kaže da sve stižu i da jedni drugima pomažu koliko god mogu.

“Podijelimo se na više strana i sve se može” kaže ponosna majka.

Izvor: Blic

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/matematika-za-nju-nije-bauk-tijana-babic-brojevima-osvaja-svijet/?utm_source=NajnovijeVijestiSidebar&utm_medium=Blcom&utm_campaign=NajnovijeVijestiSidebar||claudebot