Kinoa i čia sjemenke na trpezi u Banjaluci

Objavljeno: 25. 7. 2016 u 15:38h

Kinoa, goji bobice, čia sjemenke, brezin šećer i himalajska so, samo su neke od egzotičnih prehrambenih namirnica za koje mnogi a naročito oni stariji, nisu ni čuli, ali koje se sve češće nalaze na trpezama u domaćinstvima.

Upravo takvi proizvodi sa predznakom “bio” ili “organik” pune rafove trgovina a ni cijene nisu prepreka njihovoj dobroj prodaji.

Prodavci u radnjama koje prodaju “zdravu hranu”, zadovoljno trljaju ruke i kažu da nisu ni slutili u kako velikoj mjeri su Banjalučani  upoznati sa načinom pripremanja ovih ne baš autohtonih namirnica za ova područja.

“Iznenadila sam se kada sam vidjela koliko dobro poznaju makrobiotički način iskrane, te kako  raznolike mušterije nam dolaze. Ima i žena i muškaraca ali i veliki broj penzionera. Mlade majke su ipak najbrojnije, jer se trude da  svojoj djeci uvedu zdrav način ishrane. Dosta kupaca nam dolazi i zbog zdravstvenih problema, koji zahtijevaju zdrav način ishrane”, kazala je prodavačica u jednoj od prodavnica zdrave hrane koja nije željela da joj objavimo ime.

Ističe da mušterije traže “neprskane” proizvode, odnosno namirnice iz biološkog uzgoja.

“Biološki uzgoj podrazumijeva da hrana nije ni tretirana pesticidima i hemikalijama. Držimo sve od brašna i tjestenina do raznih vrsta hladno cijeđenih ulja, začina i čajeva koji se prodaju u rinfuzi. Zadovoljni smo i prodajom rinfuznih žitarica i koštunjičavog voća, soli i šećera. To su uglavnom bezglutenski i organski proizvodi, koji su znatno zdraviji od običnih”, kazala je prodavačica.

Kaže da su u ponudi dodaci za supe bez kvasca i vještačkih dodataka, kao i cejlonski cimet i brezin šećer. On je top proizvod u prodaji i pola kilograma košta oko 16,50 KM. Zvuči mnogo ali za nekoga ko ima dijabetes ovaj proizvod je spas jer ne podiže glukozu u krvi.

Jedna od mušterija koju smo zatekli u radnji, penzionerka Nevenka Grgić, kaže da u prodavnicama zdrave hrane najčešće kupuje čajeve, soju i hladno cijeđena ulja.

“Volim da pijem čaj od čestoslavice i rastavića. U tim sam godinama kada mi treba nešto protiv zaboravljanja ali i za čišćenje krvnih sudova. Cijene su visoke za naše prilike ali ako je sve zdravo kako što jeste onda ništa nije skupo”, rekla je Grgićeva.

Milan Jakovljević ističe da u svojoj ishrani koristi čia sjemenke.

“One sadrže dvaput više bjelančevina od svih drugih sjemenki i žitarica, pa su izvrstan izvor proteina. Najviše je koriste vegetarijanaca a neki je nazivaju superhranom broj jedan u svijetu”, kazao je Jakovljević.

Cijene

  • Himalajska so – 0,50 kilograma    6 KM
  • Brezin šećer – kilogram  16,60 KM
  • Hladno cijeđena ulja – litar  od 14 do 22 KM
  • Speltino brašno – kilogram  6,90 KM
  • Tjestenine bez glutena – 300 grama  3 KM
  • Srebrna voda –  litar  18 KM
  • Biljni namaz 2,50 KM
  • Sjemenke lana od 2,50 do 3,50
  • Čia sjemenke 0,50 kilogram  25 KM
  • Kinoa 0,50 kilogram  7 KM
  • Džemovi – 800 grama 5,50 KM
  • Keksovi – 1,50 KM
  • Sokovi – litar  od 7 do 8 KM

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/kinoa-i-cia-sjemenke-na-trpezi-u-banjaluci/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot