Udruženje “4+” iz Banjaluke traži dječiji dodatak za prvo dijete

Objavljeno: 24. 7. 2016 u 15:51h

Udruženje višečlanih porodica “Četiri plus” iz Banjaluke pokrenulo peticiju sa zahtjevom iz tri dijela: dječiji dodatak za prvo dijete, penzionisanje majki sa četvoro i više djece i stambeno zbrinjavanje porodica.

Uprkos činjenici da odlično funkcionišu i imaju ogromnu podršku građana i pojedinih privrednika, iz Udruženja višečlanih porodica “Četiri plus” apeluju i na pomoć – države.

Konkretno, zalažu se za donošenje zakona koji bi omogućio trajnu pomoć porodicama koje imaju više od četvoro djece. Zato su nedavno pokrenuli peticiju i za samo tri dana prikupili 11.000 potpisa.

“Sva pomoć koju mi prikupljamo za višečlane porodice je korisna ali nije dovoljna. Porodica je mnogo, i velika većina živi na rubu egzistencije, tačnije oko 70 odsto ih je nezaposleno. Sa zahtjevom koji se sastoji iz tri dijela, a to su: dječiji dodatak za prvo dijete, penzionisanje majki sa četvoro i više djece i stambeno zbrinjavanje porodica obratili smo se predsjedniku, Narodnoj skupštini RS, šefovima klubova poslanika, resornim ministarstvima, pa vidjećemo… “, kaže, za “Novosti”, predsjednik Udruženja višečlanih porodica “Četiri plus” Jovan Radovanović.

Samo u Banjaluci trenutno je oko 600 višečlanih porodica, od čega čak tri sa 14 djece, tri sa 11, dvije sa 10, dok je čak pet porodica sa devetoro djece…

“Od toga je oko 50 samohranih majki i šest samohranih očeva kojima je pomoć preko potrebna. Oni ne žele sažaljenje već da društvo cijeni njihov ogroman doprinos natalitetu”, kaže Radovanović.

Jedna od najnovijih inicijativa je da se svim osnovcima obezbjede besplatni udžbenici. To nam je potvrdio i predsjednik Aktiva osnovnih škola Banjaluke Dušan Mišljenović.

“To je odličan prijedlog, ali mora se saglasiti i resorno ministarstvo. Do sada smo već obezbjeđivali besplatne udžbenike za odlikaše iz višečlanih porodica, a sada nam je cilj da ih obezbjedimo svima”, rekao je za “Novosti” Dušan Mišljenović.

“Apelujem na građane Banjaluke da nam se obrate, donesu odjeću koju više ne koriste, namještaj, kućne uređaje, opremu za bebe, kolica i slično, ako su u upotrebljivom stanju. Svaka pomoć je dobrodošla. Naše prostorije nalaze se u banjalučkom naselju Nova Varoš, “Lorkine” zgrade na adresi Petra Rađenovića 27”, dodao je na kraju Radovanović.

Izvor: Novosti/Banjaluka.net

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/udruzenje-4-iz-banjaluke-trazi-djeciji-dodatak-za-prvo-dijete/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot