Čuva ih od zaborava: 36 godina skuplja stare radio aparate (FOTO)

Objavljeno: 24. 7. 2016 u 16:42h

Banjalučanin Vladimir Ljevar već 36 godina skuplja stare radio aparate. U kolekciji od oko 500 primjeraka najstariji radio aparat potiče iz 1918. a najmlađi iz 1950. godine.

Dio kolekcije izložio je u banjalučkom ”Cinema caffeu”, a što je još zanimljivije – većina starih „lampaša“ i dalje su u funkciji, piše Radio Slobodna Evropa.

Milorad Milojević1

Nije lako jednom radijskom novinaru, zaljubljeniku u radio, da opiše pasiju neobičnog kolekcionara, koji voli da skuplja stare radio aparate. Prostor u kome se nalazi na stotine, malih i sa dušom napravljenih drvenih kutija sa zvučnicima, kao da je vremenskom zavjesom odvojen od današnjeg vremena multimedijalnosti. Upravo tako, sa pažnjom i ljubavlju se potpuno posvećuje svakom primjerku, kolekcionar Vlado Ljevar.

“Radio aparat je jedno čudo, u svakom smislu. To je bio prvi pravi prozor u svijet. Svaki ovaj radio-aparat možemo posmatrati kao svjedoka života jedne porodice i oni su uglavnom svoj ‘radni vijek’ odradili u jednoj porodici. Bili su svjedoci raznih događaja, a možemo samo zamisliti kakve su oni sudbine sve gledali… Najzanimljiviji mi je njihov izgled…“ priča Ljevar.

Svaki radio je posebna priča. Na jednom je nacrtana skala na mapi Evrope prije Drugog svjetskog rata. Na nekima su ucrtane samo radio stanice na dugim i srednjim talasima, pa kolutom u nekoliko okretaja prođete od Londona, preko Pariza do Moskve.

kolekcija

Vlado se dosta naputovao po cijeloj bivšoj Jugoslaviji uviše od tri decenije da bi prikupio jedinstvenu kolekciju. Najviše ih je nabavljao u Beogradu, Pančevu te Zagrebu. Danas ih je sve manje, a sve teže ih je i dobaviti zbog silnih granica.

Najstariji radio, u Vladinom vlasništvu a ujedno i potpuno ispravan potiče iz 1918. godine. Većina ih je napravljena prije 1950. godine. Neke marke postoje i danas, a za neke mnogi i ne znaju da su postojale.

kolekcija1

“Ljubav prema radiju nastala još u djetinjstvu”

“Pola firmi koje su proizvele ove aparate više ne postoje, niti je iko čuo za njih, za firmu Ingelen npr, za firmu Hornifon, a to su bile sve najjače firme do 2. svjetskog rata” priča Vlado.

Ljubav prema radiju nastala je još u djetinjstvu. Vlado priča da i dalje ne odustaje da nabavi još koji primjerak. Za sada ne zna kakva će biti daljnja sudbina ove zaista jedinstvene kolekcije.

Izvor: Euroblic

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/cuva-ih-od-zaborava-36-godina-skuplja-stare-radio-aparate-foto/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot