Dječija biblioteka Borik: Filmske priče u kući od slova

Objavljeno: 21. 7. 2016 u 10:14h

Carstvo pisanih avantura uokvireno najljepšim bojama i ukrašeno osmijesima mališana – to je slika Dječije biblioteke “Borik” u Banjaluci, u kojoj i za vrijeme raspusta vrvi kao u košnici.

 Djevojčice i đečaci na književne junake ne zaboravljaju ni tokom ljeta, a svakog utorka u 18 časova sa radošću dolaze u ljetnje kino. Tako u ovoj kući od slova oživljava još jedan svijet umjetnosti, najljepše ekranizovane priče za đecu. Riječ je o jedinoj đečijoj biblioteci u Banjaluci koja je pravi mali raj za najmlađe ljubitelje knjige.

“Ljetnje kino je naša tradicija u periodu zimskog i ljetnjeg raspusta, kada se odmaramo od drugih dešavanja u Dječijoj biblioteci. Djeca sama donesu CD-ove i predlažu filmove koje žele da gledaju i onda glasanjem vršimo odabir. Trudimo se da napravimo pravi kino ugođaj, zamračimo prostoriju, pogasimo svjetla, čak dozvolimo i grickalice”, ispričala je magistar bibliotekarstva Aleksandra Čvorović, a u istinitost njenih riječi uvjerili smo se kada su đeca gledala film o maloj zebri “Kumba”.

U ambijentu koji podsjeća na bioskop mališani su zaplovili u još jednu čaroliju. Na ljetnjem kinu bude oko desetak mališana, nekad više, nekad manje, što zavisi i od vremenskih prilika i od godišnjih odmora. Ovog puta u projekciji su uživali Ana, Milica, Zorana, Anabela, Marija, Lav, Leonora, Sara, Stefan, Strahinja, Vjera i Mila.

“Obično se odlučimo za dugometražne sinhronizovane crtane filmove i igrana ostvarenja za đecu. Kada biblioteka predlaže filmove, trudimo se da to budu naslovi snimljeni po poznatim knjigama za đecu”, objašnjava Čvorovićeva.

Biblioteka ima oko 800 članova, a članska karta traje godinu, računajući od datuma kada je izdata.

“Prethodnih godina upisivali smo đecu samo za tu kalendarsku godinu i kada ona istekne članstvo se obnavlja. Mislili smo  da je ovaj novi pristup prihvatljiviji i da će nam donijeti još više čitalaca”, kaže Čvorovićeva.

U moru naslova koji se nalaze na policama biblioteke predlaže one koji su posebno vrijedni.

“Preporučujem autore sa domaćeg govornog područja koji su zabavni đeci. To su Robert Takarič, Gradimir Stojković (sve njihove knjige), zatim Bojan Ljubenović “Knjiga za zaljubljene dečake” i “Knjiga za zaljubljene devojčice”, kao i Mimi Vlaović “Pidžie”. Takođe i knjige Jelene Kojović-Tepić”, izbor je Aleksandre Čvorović.

Smatra da ne treba zanemariti ni knjige koje su već odavno omiljene širom planete.

“Što se tiče klasične literature, a koja ne spada u lektiru, preporučujem sve naslove Marka Tvena i Žila Verna, zatim knjige Aleksandra Dime (“Grof Monte Kristo”, “Tri musketara”…), Rađarda Kiplinga (“Knjiga o Džungli”), Roalda Dala (“Vještice”, “Čudesna medicina”, “Čarli i fabrika čokolade”…). Treba pročitati i “Dnevnik Ane Frank” i “Mi đeca sa stanice Zoo”, savjetuje Čvorovićeva.

Primjećuje da su đeca ljeti opuštenija i vole da čitaju knjige za zabavu, koje ih mnogo ne opterećuju i nisu vezane za školu i učenje.

“Mališani posjećuju i čitaonicu, čitaju enciklopedije, časopise, provode vrijeme i u internet klubu biblioteke, igraju društvene igre i slično”, kaže Čvorovićeva.

Najavila je da će na jesen opet imati brojne aktivnosti, kao što su psihološka radionica, mala škola engleskog jezika i škola slikanja. Mališane će obradovati i radionica kreativnog pisanja, zabavno učenje za predškolce, mala škola njemačkog jezika, dramska radionica i savjetovalište za tinejdžere.

Popularne knjige

“Najčitanije knjige ove godine u biblioteci “Borik” su “Dnevnik šonjavka” (u nastavcima) Džefa Kinija, “Ljubav preko mobilnog” Bjanke Minte-Konig, “Smaragdni atlas” Džona Stivensa. Popularni su i serijali Rika Riordana “Persi Džekson i bogovi Olimpa”, kao i sva đela nezaobilaznog Džeronima Stiltona”, kaže Aleksandra Čvorović.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/djecija-biblioteka-borik-filmske-price-u-kuci-od-slova/||claudebot