Voće i povrće propada zbog vrućine

Objavljeno: 15. 7. 2016 u 10:19h

Tropske vrućine uništavale su proteklih dana na gradskim pijacama voće i povrće, spuštale im cijenu i rastjerale kupce. Prodavci su bili na silnim mukama kako da sačuvaju robu od truljenja i onog najgoreg, bacanja u smeće.

“Svaka muka udari na nas. Zimi velika hladnoća, a ljeti ove nesnosne vrućine uništavaju nam voće i povrće, tako da ako se ovaj mjesec izvučem sa manjim minusom u kućnom budžetu i sredstvima za obrt, biće super. Po čitav dan gledam kako da spasim šta se spasti može od robe koju malo ko kupuje”, ovim riječima je trenutnu situaciju opisao jedan od trgovaca koji nije želio da mu objavimo ime.

Slično priča i Borka Milinov, koja na omanjoj tezgi prodaje šljive, paprike i paradajz.

“Nakon dana na uzavreloj tezgi, sutradan je nemoguće prodati dio robe. Svaki čas sklanjam pokoju trulu i odlažem iza tezge”, priča Milanov i pokazuje na kesu sa trulim šljivama, paradajzom i paprikama.

Dodaje da se trudi da kupcima proda svježu robu pa mijenja propalu, a već na pola radnog vremena spušta cijenu kako bi što prije rasprodala šljive i paradajz.

“U posljednja tri dana vrućina je velika i šteti poslu. Manje je kupaca na pijaci, a propada nam skoro sva roba. Sve u svemu nije nam lako”, rekla je Milinov.

Na susjednoj tezgi se nalazi obilje zeleniša koje se od vrućine sasušilo.

“Peršun i celer su uvenuli, a i tikvicama ne prija ovo vrijeme. Prodajem ih inače po marku, ali već od ujutro ih snizim na 80 feninga”, kazala je ova prodavačica.

Na susjednoj tezgi i Bosa Uletilović žali se na manjak posla i robu koju ovih dana uglavnom prodaje po nabavnoj cijeni.

“Prinuđena sam da cijene banana spustim na 1,8 KM, a cijena im je inače 2,5 KM. Paprika se slabo prodaje. Nabavna joj je cijena marka, a ja je ne mogu prodati ni za 1,2 KM, a od vrućine se suši. Paradajz spuštam na marku, a inače je 1,5 KM. Na ovim tropskim temperaturama paprike se suše, a pored banana, trunu nektarine, breskve i kajsije. Najbolje se drži voće toplih krajeva narandža i limun”, kazala je Uletilovićeva.

Stanovnik Banjaluke Siniša Stojić kaže da je svratio na tržnicu po nektarine.

“Usput mi je pa sam došao da kupim voće inače po ovoj vrućini nema toga ko bi me natjerao da dođem u kupovinu.  Vidi se da je kupaca malo i da se ljudi ne usuđuju izaći iz kuća po vrelini. Inače, u nabavku idem ujutro rano dok su temperature niže”, kazao je Stojić.

Nema nepravilnosti

Kontrola životnih namirnica na pijacama u gradu je svakodnevna.

“Na tržnicama godišnje uzmemo oko hiljadu uzoraka namirnica animalnog porijekla. Osim toga, jednom nedjeljno kontrolišemo promet životnih namirnica u kojoj učestvuje više inspekcija. Do sada nije bilo nepravilnosti”, rekli su u Odjeljenju za inspekcijske poslove grada.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/voce-i-povrce-propada-zbog-vrucine/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot