Besparica: Banjalučani sve češće ljetuju u Neumu

Objavljeno: 14. 7. 2016 u 10:40h

Zbog krize koja već nekoliko godina pritišće kućne budžete, građani Banjaluke sve češće biraju Neum kao destinaciju za odmor.

Frizerka Tijana M. kaže da je za srednju klasu, kojoj i sama pripada, jedino prihvatljivo ljetovanje u Nemu. Apartman u blizini mora se može iznajmiti za 60 KM, a cijene hrane su približno jednake onima u Banjaluci.

“Mogu se izbjeći i troškovi izdavanja pasoša, ako se odabere put kroz BiH, što je za četveročlanu porodicu ušteda od oko 200 KM. Nekoliko zadnjih godina odmaramo se u Neumu, jer sa platom frizerke jedino to mogu da priuštim svojoj porodici. Odmor ne bude luksuzan, ali se lijepo provedemo”, kaže Tijana i dodaje da im treba najviše 800 KM za pet dana ljetovanja.

Monika Vuković kaže da u Crnoj Gori ljetuje već pet godina i da je ove godine smještaj skuplji nego ikada. Apartmani za 40-ak evra mogu se naći samo dalje od plaže i u manjim mjestima, gdje za mlade ljude i nema nekih posebnih sadržaja.

“Nekada smo drugarice i ja krevet plaćale šest ili sedam evra, sada ga nema ispod deset evra, a nisam primjetila da je smještaj nešto bolji”, rekla je Monika.

I u turističkim agencijama stara slika – turisti se najčešće raspituju o plaćanju ljetovanja na rate. Kažu da je ove godine smještaj u Crnoj Gori i Hrvatskoj nešto skuplji, a na popularnim desetinacijama su prilične gužve i teško je naći slobodno mjesto.

“Od najpovoljnijih aranžmana imamo deset polupansiona u renoviranom hotelu u Herceg Novom za 600 KM, te sedam polupansiona u Baškoj Vodi za 364 KM, i to je rasprodato skoro do polovine avgusta”, rekla je Dragana Račić iz jedne od banjalučkih agencija.

Imućniji Banjalučani koji su imali tu privilegiju da uštede novac za ljetovanje ili da se zaduže kako bi ga sebi priuštili – aranžmane rezervišu već od marta. Posredstvom sajta „Ludi popust“ u predsezoni je prodato dvadesetak desetodnevnih boravaka u Tasosu i Olimpik biču u Grčkoj za svega 150 KM. Kažu da je to bila najjeftinija ponuda koju su ikada imali.

Sada 10 dana u Grčkoj za jednu osobu košta oko 450 KM, bez troškova puta.

Stisli se i bogati

Gordana Blagojević iz jedne od turističkih agencija kaže da se Banjalučani s vremena na vrijeme interesuju i za egzotične destinacije kao što su Zanzibar, Dubaji, Tajland, Bali, ali da rijetko putuju, i to samo veoma imućni.

Najjeftiniji aranžman u Dubajiu košta 600 evra po osobi, a za ostale destinacije potrebno je izdvojiti najmanje 1.500 evra.

Izvor: blic.rs

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/besparica-banjalucani-sve-cesce-ljetuju-u-neumu/||claudebot