Socijalno ugroženi Banjalučani čekaju stanove

Objavljeno: 13. 7. 2016 u 20:11h

Banjalučki Centar za socijalni rad muku muči sa stambenim zbrinjavanjem socijalno ugroženih. Imaju, kažu, nekoliko slobodnih stanova, ali oni mjesecima zjape prazni. Tvrde da gradonačelnik, Slobodan Gavranović, nije dao saglasnost na Pravilnik na osnovu kog Centar raspisuje konkurs. Zato ugrožene porodice ne mogu da konkurišu za smještaj.

“Taj Pravilnik je upućen osnivaču, 3. marta ove godine. Zbog određenih primjedbi koje je osnivač imao na pravilnik, isti je dorađivan po preporuci osnivača, ponovo upućen našem osnivaču u maju mjesecu. Mi do danas nismo dobili nikakav odgovor”, kazala je Vera Sladojević, direktor Centra za socijalni rad Banjaluka.

U Gradskoj upravi nisu sigurni kakva je procedura, ni da li gradonačelnik potpisuje pravilnik. Njegova zamjenica, Jasna Brkić, kaže da će pitanje gradskih stanova uskoro pred odbornike.

“Nemam informacije o pravilniku koji je direktorica dostavila u kabinet gradonačelnika. Ali ono što znam, je da već duže vremena interresorna radna grupa priprema, i upravo ovih dana je u završnoj fazi izrada odluke o stanovima u vlasništvu grada. Ta odluka će se naći pred odbornicima skupštine grada, na zasjedanju 28. jula”, izjavila je Jasna Brkić, zamjenica gradonačelnika Banjaluke.

U uvjeravanja gradskih vlasti ne vjeruje Đevad Omanović, samohrani otac, koji sa dvoje male djece čeka krov nad glavom. Njemu bi trebalo da bude dodijeljena jedna od slobodnih baraka. Ipak, Centar mu je danas ponovo dao novac za jednomjesečni smještaj, jer i dalje nema zakonski osnov za dodjeljivanje stana.

“Taj pravilnik, to se trebalo davno potpisati, da mogu da izađem na konkurs, ali od toga nema ništa izgleda. Tog centra da nema, ja bih bio na ulici s djecom, a to dvoje djece maloljetne nije zaslužilo”, kaže Đevad Omanović.

Centar za socijalni rad raspolaže sa 12 stanova u banjalučkom naselju Lazarevo. Samo sedam ima legalne stanare. Omanovićevi, ali i porodice slične njima, na svoj dom će, po svoj prilici, još sačekati. U Centru za socijalni rad nadaju se da će mediji ubrzati proces, kao što su ubrzali i reakciju gradskih vlasti. Dan nakon izještavanja ATV-a, na račun im je leglo više od tri miliona maraka, koje će koristiti za zbrinjavanje korisnika naredna tri mjeseca.

Baraka u ulici Zmaj Ognjenog Vuka samo je jedna od onih kojima raspolaže banjalučki Centar za socijalni rad. Komšije kažu da se nadaju da će se u nju uskoro neko useliti, jer baraka stoji prazna više od godinu dana.

Izvor: Atv

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/socijalno-ugrozeni-banjalucani-cekaju-stanove/||claudebot