Gosti iskorištavaju pune bašte kafića: Zbrišu poslije kafe, a ceh plati konobar

Objavljeno: 13. 7. 2016 u 22:23h

Neplaćanje računa za kafu i drugo piće, gužvanje i prikrivanje računa, bahato ponašanje, samo su neki od problema sa kojima se banjalučki konobari susreću, ali to je učestalo kada su pune ljetne bašte pa neki gosti to koriste da popiju piće za džabe.

Potvrdili su ovo Željko Tatić, predsjednik Udruženja ugostitelja RS, i konobari kafića, navodeći da je kultura nekih gostiju na najnižem nivou.

Iz kafića apeluju na poštene goste da novac za račun ne ostavljaju pored ispijenog pića, već da sačekaju konobara, jer se dešavalo da neko naiđe i pokupi novac.

“Prije nekoliko dana gledao sam kako su gosti ustali poslije popijene kafe i ostavili pet maraka pored šolje i otišli. Bila je gužva, međutim primijetio sam čovjeka koji je tu kao slučajno prošao pored stola i stavio tih pet maraka u džep. Dok sam pozvao konobara da mu kažem, taj čovjek, koji je inače izgledao pristojno i nikad ne bih rekao da je lopov, je pobjegao”, ispričao nam je jedan Banjalučanin.

Prema Tatićevim riječima, kada je sezona ljetnih bašta,  desi se da gost samo odšeta, ne plativši piće, ostavljajući konobaru da iz svog džepa plati ceh. Zbog gužve u baštama, konobarima je teško da na vrijeme uprate svakog gosta. Bilo je, kažu, i slučajeva da gosti nemaju dovoljno da plate čitav račun,  pa ostave samo dio novca. Obično u tom slučaju konobari ne pozivaju policiju, već plaćaju iz svog džepa. Iz CJB Banjaluka čekamo odgovor da li je bilo prijava ovakvih slučajeva i krađa u kafićima.

“Dešava se da su neki gosti za samo jednu popijenu kafu u lokalu spremni da se bahato ponašaju bez trunke poštovanja ugostiteljskih radnika. Konobara rijetko ko pozdravlja, a jedno ‘dobar dan’ bilo bi dovoljno”, rekao je Tatić.

Konobari su dužni da poslije svake ture pića donesu račun, ali kako su nam potvrdili iz više kafića, bude i onih gostiju koji namjerno dio tih računa zgužvaju i bace.

“Organizovano prosjačenje djece takođe je problem za konobare jer oni tako znaju naići i pokupiti novac koji je gost za račun konobaru ostavio na stolu. Takođe imamo problem sa klincima na granici punoljetstva jer ih mi ne smijemo legitimisati, a ne smijemo im ni točiti alkohol, pivo koje traže”, rekli su nam u kafiću “Dionis”.

U kafiću “Vienna” kažu da se ponekad desi da gosti kažu da ne znaju cijene pa ostanu dužni pokoju marku, a problem su i prosjaci koji nailaze i ometaju goste.

“U ljetnoj sezoni kada su otvorene bašte i kada su gužve, dešava se ponekad da gost ode a ne plati račun ili da ostavi na stolu nedovoljno novca za ceh”, potvrdili su u kafe-poslastičarnici “Manja”.

izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/gosti-iskoristavaju-pune-baste-kafica-zbrisu-poslije-kafe-a-ceh-plati-konobar/||claudebot