Kupališta na Vrbasu i Vrbanji zagađena fekalijama

Objavljeno: 12. 7. 2016 u 09:26h

Voda za kupanje nije mikrobiološki ispravna na svih sedam gradskih kupališta na rijekama Vrbas i Vrbanja sa kojih su uzeti uzorci, pokazali su nalazi Instituta za javno zdravstvo Banjaluka.

Kako su objasnili u Odjeljenju za inspekcijske poslove grada, voda za kupanje je neispravna na plažama: Sitari, Abacija, Zelena, Borik, Slap, Zeleni vir i Žuti most.

“Kod svih neispravnih uzoraka u pitanju je fekalno zagađenje, koje utiče na zdravlje kupača, izazivajući razne  bolesti”, rekli su u ovom odjeljenju.

Iz inspekcije preporučuju građanima da se ne kupaju u rijekama.

“Oni koji se ogluše o ovo upozorenje, rade to na sopstvenu odgovornost”, kazali su Odjeljenju za inspekcijske poslove.

Iz Doma zdravlja rekli su da kupanje u fekalno zagađenim rijekama može dovesti do štetnih posljedica po zdravlje kao što su fekalno-oralne infekcije, a do infekcije dolazi preko očiju, ušiju, nosa i kože.

“Na ovaj način se najčešće oboli od crijevnih zaraznih bolesti, leptospiroze, gljivičnih i parazitarnih infekcija. Zbog toga građanima savjetujemo kupanje u bazenima ili jezerima predviđenim za te aktivnosti”, rekla je specijalista epidemiologije doktor Mirjana Miljković.

Banjalučanin Nenad Milišić kaže da se već godinama priča da je voda zagađena, ali da ga to ne sprečava da se i dalje kupa u Vrbasu.

“Ne plašim se da bi kupanje u Vrbasu moglo ugroziti moje zdravlje. Ne obazirem se na upozorenja. Niko nikada nije čuo da je nekome naškodilo kupanje ovdje”, rekao je Milišić, koji vjeruje da će se, uprkos nalazima Instituta, većina građana i dalje kupati na rijeci.

Međutim, ima i onih koji ne žele da rizikuju.

“Uz Vrbas čovjek može da nađe rashlađenje i uz obalu. Na kupanje idem u vodeni park “Akvana” ili na bazen “Fortuna”, gdje je voda provjerena. Na rijekama se ne kupam godinama”, kazao je stanovnik Obilićeva Milan Kljajić.

Spasioci

Koordinator Spasilačke službe i član Ronilačkog kluba “Buk” Miroslav Mišković rekao je da spasilaca nema na plaži Abacija kao prethodnih godina jer nije stigao nalog iz Gradske uprave za njihovo angažovanje.

“Mi smo spremni i čekamo na Gradsku upravu. Kada to zatraže mi ćemo početi da radimo svoj posao”, kazali su iz Ronilačkog kluba “BUK”.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/kupalista-na-vrbasu-i-vrbanji-zagadena-fekalijama/||claudebot