Stablo lipe palo na ulicu u centru grada

Objavljeno: 8. 7. 2016 u 09:36h

Trulo stablo lipe palo je juče u ulici Kralja Petra Prvog Karađorđevića i privremeno stvorilo prepreku na centralnoj gradskoj saobraćajnici, koja je izuzetno frekventna. Na sreću, nije bilo povrijeđenih, a ni oštećenih automobila.

Radnici za održavanje gradskog zelenila preduzeća “Tamaris” brzo su došli na lice mjesta i uklonili drvo. Međutim, kod prolaznika i vozača ono je izazvalo šok i nevjericu.

“Imamo u gradu potencijalne ubice. Malo, malo pa padne neko drvo. Pravo je čudo da se do sada nikome ništa nije desilo. Gradske vlasti bi trebalo da nalože pregledanje stabala, pa koje je trulo i staro da se ukloni, a ne da ovako strepimo kada će neko da nastrada. Ničim izazvano drvo se stropoštalo, a udar od zemlju bio je strahovit”, kazao je jedan od očevidaca koji nije želio da mu objavimo ime.

Tehnički direktor “Tamarisa” Slađana Bumbić-Damjanović rekla je da je na ulicu pao dio lipe.

“U prvi mah kada smo stigli na teren pomislili smo da se radi o stablu koje se srušilo na ulicu, međutim riječ je o zaista velikom ogranku koji je najvjerovatnije bio suv”, objasnila je Bumbić-Damjanović.

Dodala je da su ekipe ovog preduzeća brzo reagovale pošto su radili u obližnjem parku “Mladen Stojanović”.

“Od početka godine imali smo desetak intervencija na uklanjanju većih ogranaka i stabala koja su se slomila”, kazala je Bumbić-Damjanović.

Načelnik Odjeljenja za komunalne, stambene i poslove saobraćaja Zoran Novaković rekao je da stručna procjena stanja stabala u gradskim drvoredima nije urađena u posljednjih sedam ili osam godina.

“Za to bi trebalo planirati posebnu stavku u budžetu, nakon čega bismo putem tendera izabrali firmu koja će biti zadužena za taj posao”, rekao je Novaković i dodao da to u ovom trenutku nije moguće.

Istakao je da ovo odjeljenje ima stručnu komisiju koja redovno obilazi drvorede i prati stanje stabala.

“Trenutno pregledamo stabla kako bismo u jesenjem orezivanju mogli ukloniti što više suvih ogranaka. Naši službenici ih ne mogu detaljno pregledati jer je za to potrebna posebna aparatura. Teško je utvrditi kakva je unutrašnjost stabla kada samo možete da uradite vizuelnu inspekciju”, kazao je Novaković.

Park “Mladen Stojanović”

Dio stabla platana dug nekoliko metara krajem maja pao je nedaleko od dječjeg igrališta u parku “Mladen Stojanović”.

Iako, na sreću, ni ovaj put niko nije povrijeđen, ovaj park je omiljeno mjesto za šetnju i rekreaciju Banjalučana svih generacija.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/stablo-lipe-palo-na-ulicu-u-centru-grada/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])